”Jag missbrukar min makt hela tiden”
9 Jan 2014 kl: 00:00

”Jag missbrukar min makt hela tiden”

Hur har du fått din makt?

– Jag har stor arbetskapacitet och gillar att jobba mycket. Att det blev på just Prime handlade inte så mycket om branschen i sig, utan om att företaget är en smältdegel av extrema människor med extrema talanger. Har du människor runt omkring dig som du har roligt med och som utmanar dig spelar det ingen roll vilken bransch du jobbar i.

Hur mycket makt har du?

– Som vd för den mest prisbelönta pr-byrån i världen har jag makt i det avseendet att många ser på vår verksamhet som ett ideal. På så sätt har Prime en referentiell makt där jag kan påverka spelreglerna och hur vi ska bete oss. Givetvis har jag relationsmakt också, vi känner otroligt många människor och det finns ett egenvärde i att hela tiden kunna sammankoppla människor inom samhällets alla sektorer.

Hur mycket makt har pr-byråerna i Sverige?

– Det vi är bäst på är att ha örat mot omvärlden. Det gör att vi kan uppfatta samhällströmningar fortare än andra. Det är också den expertkunskapen som våra kunder anlitar oss för, i det avseendet vågar jag sticka ut hakan och säga att vi har alldeles för lite makt. Skulle pr-byråerna ha mer inflytande eller makt är jag övertygad om att samhällsförändringen skulle gå ännu snabbarare. Bilden av att pr-byråer huvudsakligen utnyttjar personliga relationer med makthavare och gör upp saker bakom lyckta dörrar är bara nonsens.

Hur mycket jobbar du?

– Ungefär 50 till 55 timmar i veckan. Men det finns så klart inget självändamål i att jobba många timmar, däremot flyter allting samman när man har den här typen av passionsjobb. Så är det för alla inom företaget, vi jobbar mycket. Men ställer du oss mot de främsta managementkonsulterna eller advokatbyråerna ligger vi nog i lä, så allt beror på vad du jämför med.

Hur mycket tjänar du?

– Ungefär 100 000 kronor i månaden.

Har du missbrukat din makt?

– Jag missbrukar min makt hela tiden, men på mikronivå. Även om det inte formellt sett är min uppgift att se till att det alltid finns dill- och gräslökschips på kontoret ser jag ändå alltid till att det finns det, som ett exempel.

Har du varit riktigt nervös någon gång?

– Många gånger, både i det stora och i det lilla. Två gånger om året till exempel har vi en större konferens då jag håller ett anförande. Där sitter våra 130 medarbetare, som alla har en dokumenterad IQ på minst 125, och lyssnar på mig. Vem skulle inte bli nervös av det?

Vem har för mycket makt i Sverige?

– Jante. Sverige är ett land på en global marknad som rymmer en enorm idérikedom, men alldeles för få idéer förverkligas. Det är på grund av Jante. Jag hoppas att den nya industrialismen med innovationer som Spotify och Skype ändrar vår inställning till vad som faktiskt är möjligt.

 

MARKUS GUSTAFSSON

GÖR: Vd på Prime.

ÅLDER: 44 år.

BOR: Luleå.

GJORT TIDIGARE: Jobbat med verk-samhetsstyrning som managementkonsult. Var med och startade snabbmatskedjan Korvgubben på 90-talet. Lärare på Luleå tekniska universitet.

BÄSTA BESLUT JAG HAR TAGIT: Att gifta mig med min fru. Vi har varit ihop i 24 år.