”Jag lär mig nytt hela tiden vilket känns kul”
26 Jun 2017 kl: 00:00

”Jag lär mig nytt hela tiden vilket känns kul”

Som konsult på COWI får man delta i många olika och spännande projekt och arbetsuppgifter. Per Alström jobbar med allt från stora och små projekt inom skogsindustrin till teknikutveckling inom bioenergi. Han möter många människor i sitt arbete på företaget som har över 14 000 projekt igång över hela världen.

– Som konsult jobbar man med det som dyker upp vilket gör att det blir en bra blandning av arbetsuppgifter, en dag håller jag en utbildning för våra kunder och en annan dag är jag ett stöd och översättare åt en amerikansk leverantör som sätter upp ny utrustning. Det finns enstaka perioder där arbetet går på rutin, men även jag som är 50 plus lär mig nytt hela tiden och det tycker jag är kul. Jag träffar mycket folk och knyter nya kontakter, vilket även ger goda chanser att utvecklas som person.

”Företaget är väldigt mån om personalen.”

I Pers arbetsuppgifter ingår en del resor runtom i världen vilket ger en inblick i kulturella skillnader, som när han var på besök i Indien.

– Att knyta nya kontakter, att lära känna en annan kultur och få en inblick i ett annat arbetssätt är alltid intressant. Det var lite svårt för mig innan jag förstod att när folk skakar på huvudet i Indien menar de ja.

COWI ägs av medarbetarna och stiftelsen COWI fonden vars överskott går till utvecklingsprojekt och forskning.

– Ägarformen är intressant. Även om vi naturligtvis ska gå med vinst, känns det som ett mer långsiktigt tänkande. Företaget är väldigt mån om personalen och ser till att alla utvecklas. Vi behandlas alla lika och vi har en slogan som är ”a great place to work” och det kan jag verkligen hålla med om. Vi jobbar för att behålla våra medarbetare. I och med att folk trivs och mår bra är det också långsiktigt bra för företaget.

Vad skulle du vilja ge för råd till de som är på väg ut i arbetslivet?

– Det är intressant att söka ett jobb på en arbetsplats där man vet att det drivs projekt på en internationell nivå. Väl på plats brukar det löna det sig att engagera sig och berätta för sin chef att man vill ut på olika projekt. Det är också viktigt att förstå det engelska språket.