“Jag känner mig mer hemma i Vancouver än i Stockholm”
19 Feb 2020 kl: 00:00

“Jag känner mig mer hemma i Vancouver än i Stockholm”

När studentmössan var kastad lämnade 19-åriga Malin Otmalm sin hemstad Sundsvall och flyttade till London. Hon fick jobba järnet för att klara sig och tröttnade ganska snabbt på den – enligt henne – anonyma staden.

– Jag upplevde London som väldigt stort och anonymt. Man var bara en i mängden och jag saknade något mer genuint. 

 

“Kamloops är som ett riktig cowboy country”

Malin hade flera bekanta som talade varmt om Kanada och framförallt om Vancouver. Däremot insåg hon ganska snart att Vancouver var dyrt, och eftersom Malin planerade på att studera skulle det bli ekonomiskt svårt att bo i Vancouver. Valet föll då istället på den lilla staden Kamloops. 

– Kamloops är som ett riktig cowboy country, skrattar Malin och fortsätter:

– Själva staden är inte så stor jämfört med andra städer i Kanada, så jag kände snabbt att jag kom in i samhället. Universitetet däremot, Tompson Rivers University, är stort och har många internationella studenter. Så jag sökte utbildningen Digital art and Design och flyttade dit. 

 

Från Kamloops till Vancouver 

Under studietiden träffade Malin sin nuvarande man Korey och de flyttade ihop. Efter examen jobbade Malin ett tag på universitetet men kände att hon ville ha ett mer kreativt utmanande jobb – något som tyvärr inte fanns i Kamloops. Paret flyttade till Vancouver där de båda fick jobb på två olika start up-bolag. 

– Vancouver är en spännande stad och har lite samma känsla som Silicon Valley. Det finns en härlig startup-kultur och många tech-bolag, säger Malin och fortsätter:

– Först jobbade jag själv i en startup och därefter fick jag jobb på Lululemon som är ett internationellt yogavarumärke. Där jobbade jag som designer vilket innebar att jag var med och tog fram kampanjer och coachade andra i hur de kunde jobba med innehåll för olika plattformar.

 

Post Graduate Visa och uppehållstillstånd 

Alla internationella studenter som tar examen i Kanada får ett så kallat Post Graduate Visa, ett visum som gör det möjligt att bo kvar och söka jobb i landet. 

– När jag tog examen var Post Graduate visa på två år, men jag tror att dom kan ha kortat ner den tiden nu. Under de två åren hann jag gifta mig med Korey vilket gjorde att jag sen fick ett Permanent residence card, så för mig var det där med uppehållstillståndet aldrig några problem, förklarar Malin och tillägger:

– Men Kanada är bra på så sätt att du inte behöver vara gift med din partner för att få ett Permanent Residence card. De har en common law som säger att det räcker om ni kan visa på att ni är tillsammans. 

 

“Jag hade samma läkare under både graviditeten och förlossningen”

Malin och Korey fick sitt första barn i Kanada, något Malin är glad över. 

–  Min erfarenhet av att få barn i Kanada är jättebra. Det fanns gott om personal som tog hand om mig och jag hade samma läkare under både graviditeten och förlossningen, vilket jag tror är mer ovanligt i Sverige. De gjorde många olika tester genom hela graviditeten vilket gjorde att jag kände mig trygg och väl omhändertagen. 

 

Sjuksystem som liknar Sveriges 

När det kommer till sjukssystemet i Kanada är det enligt Malin relativt likt Sverige. Alla som bor i Kanada behöver ansöka om Medical Services Plan – en försäkring som täcker alla grundkostnader för sjukvård. 

– Därutöver erbjuder de flesta arbetsplatser ytterligare sjukförsäkingar som täcker in fler saker så som till exempel snabbare vård, psykolog och naprapat.

 

“Vi vill att hon ska lära sig svenska” 

Sedan två år tillbaka bor familjen i Stockholm. Anledningen till att de flyttade tillbaka till sverige var först och främst för att deras lilla dotter skulle lära sig svenska. 

– Vi ville att hon skulle lära sig svenska och det är såklart lättast att göra i Sverige. Hon är tre år nu och pratar jättebra svenska vilket är superkul. Däremot tror jag att vi ganska snart kommer flytta tillbaka till Vancouver igen, säger Malin och fortsätter:

– Korey älskar Sverige men saknar ändå Vancouver där han är uppvuxen. Och jag har bott större delen av mitt vuxna liv där så även jag känner mig mer hemma där än i Stockholm. Sen saknar jag också själva atmosfären i Vancouver, och människorna. Så det dröjer nog inte allt för länge innan vi är tillbaka där igen, säger Malin. 

 

“Bara gör det”

På frågan om vad som är Malins tips till andra som funderar på att jobba utomlands kommer svaret snabbt. 

– Sluta fundera och bara gör det! Visst, det kommer säkert dyka upp saker längst vägen men det löser du då. Går man runt och tänker för mycket blir det lätt att det inte blir av alls. Så bara gör det, testa!