”Jag kan lägga upp mitt arbete på ett sätt som passar mig”
28 Feb 2017 kl: 00:00

”Jag kan lägga upp mitt arbete på ett sätt som passar mig”

Tyskland är en relativt ny marknad för fastighetsbolaget Hemsö. När Elina Johansson började på företaget år 2014 ägde Hemsö 19 äldreboenden i landet – i dag är samma siffra uppe i 38. Elina bor själv sedan 2011 i Berlin tillsammans med sin familj.

Varför valde du att jobba på Hemsö?

– En gammal kursare till mig, som alltid pratat varmt om Hemsö, kontaktade mig när de sökte en person till kontoret i Berlin. Jag tyckte det verkade intressant och valde att söka jobbet. Hemsö vill investera i nya marknader och gå in i eurozonen, och där är Tyskland en stor marknad med stark ekonomi och en åldrande befolkning. Det gör att vi ser äldreboenden som en säker och bra investering. Jag förvärvar nya objekt på orter där vi ser tillväxt. Det är väldigt fritt och jag kan lägga upp mitt arbete på ett sätt som passar mig.  

På vilket sätt är det annorlunda att jobba på den tyska marknaden?

– Eftersom politiken styr mycket av vår marknad måste man vara politiskt insatt, vilket jag tycker är kul. Det gäller att ha koll på att varje byggnad vi köper är uppförd enligt de regelverk som finns i just den delstaten. Det handlar till exempel om parametrar som storlek på rum, gemensamma ytor, läget och hur själva äldreboendet drivs. Här i Tyskland har de olika regelverk i varje delstat och de förnyas ständigt, så det gäller att hålla sig uppdaterad.

Hur är Hemsö som arbetsgivare?

– Jag har den bästa av två världar, jag jobbar på ett svenskt företag i Tyskland. Berlin är en fantastisk stad med ett stort kulturutbud och Tyskland är ett fantastiskt land att bo i. På Hemsö har vi rak kommunikation och mycket feedback. Här finns ingen hierarki, det är prestigelöst, och det uppskattar jag otroligt mycket.

Vad är det som gör att du vill fortsätta på Hemsö?

– Jag trivs väldigt bra och vill gärna fortsätta jobba på Hemsö. Det är ett lagom stort företag och även snabbfotat. Beslut blir omsatta ganska fort och det tycker jag är roligt. Dessutom tycker jag att det är spännande att jobba på ett företag som tänker långsiktigt, som är här för att stanna. Vi vill behålla våra fastigheter och har inga planer på att sälja dem.