”Jag kan bo kvar i Tyskland trots att jobbet är i Sverige”
9 Okt 2017 kl: 00:00

”Jag kan bo kvar i Tyskland trots att jobbet är i Sverige”

Som ledare måste du vara medveten om att alla är olika och också ta hänsyn till medarbetarnas olika personligheter. Så svarar Maria Redwanz, Marketing Developer på Väderstad, på frågan om vad som är allra viktigast för ett framgångsrikt ledarskap.

– Jag tror också att det är viktigt att alltid försöka sätta sig in i hur du skulle reagera i den situation som medarbetarna befinner sig i, för att på så sätt förstå dem och deras reaktioner bättre.

Berätta om hur du hamnade på Väderstad!

– Efter att jag var klar med min agronomutbildning hemma i Tyskland fick jag frågan om jag ville börja jobba som produktspecialist på Väderstad i Sverige. Det är inte så vanligt att få en sådan möjlighet så snabbt efter universitet så jag tackade ja direkt. Det var ett jättespännande jobb där jag fick resa runt i olika länder och besöka bondgårdar. Efter ett par år i den rollen flyttade jag tillbaka till Tyskland år 2015 och började arbeta som Marketing Manager på ett av Väderstads dotterbolag. Min nuvarande roll, som är en slags projektledarroll, har jag haft sedan juni i år. Den är ny och fortfarande under utveckling, men just nu jobbar jag med Agritechnica i Hannover – som är världens största teknikmässa.

Vad gör du för att stimulera ditt teams kreativitet?

– Jag tycker att den bästa kreativa utdelningen kommer när man sitter tillsammans i grupp och låter alla idéer komma – bra som dåliga. Ofta när någon kommer med en dålig idé spinner andra vidare på den, vilket ibland leder till att det istället blir en jättebra idé.

Vilken är den största utmaningen med att vara en ledare i dag?

– Att hålla dina medarbetare nöjda. De måste känna att du uppskattar dem samtidigt som de också måste leverera något till dig. Det gäller att hitta den där balansen mellan att vara personlig och auktoritär. Man vill ju inte vara den elaka chefen, men inte heller den som ingen lyssnar på.

Vad är det bästa med att jobba för Väderstad?

– Väderstad känns som en stor familj, vilket gjorde det väldigt enkelt för mig att passa in när jag flyttade hit. Jag kände mig väl omhändertagen av mina kollegor och chefer. Det är även en platt organisation där man kan fråga vem som helst om råd. Väderstad är samtidigt mycket flexibla och har till exempel ordnat så att jag kan bo kvar i Tyskland trots att jobbet är i Sverige. De lät mig också göra en MBA i Agriculture Management parallellt med jobbet som Marketing Manager.