”Jag jobbade i tolv år utan fönster”
26 Jan 2015 kl: 00:00

”Jag jobbade i tolv år utan fönster”

Det här är del 3 av 4 i artikelserien Ensam är stark – där vi pratar med ensamjobbarna som gör stordåd i det tysta.

På naturreservatet Björnö är tillsynsmannen Anders Aronsson ett lika vanligt inslag i naturen som öns alla semi-tama rådjur. Han rör sig lika vant på vatten som i terrängmark, och känner alla ensliga kobbar och skär, vikar och stränder, skogarnas stigar. En riktig skärgårdsman med åtta båtar och en fyrhjuling.

Du måste vara perfekt för jobbet som tillsynsman?
– Jag trivs. Det bästa med mitt arbete är friheten, det är inte någon som står och hänger över ens axel när man jobbar. Man planerar lite som man vill. Det är fritt, med eget ansvar.

”Jag hade jobbat heltid i tolv år på ett byggvaruhus utan några fönster. Jag visste aldrig om det var sol eller regn när jag gick från jobbet”

Anders har jobbat för Skärgårdsstiftelsen i tre år. Han sköter på egen hand tillsynen av Björnö och öarna runtomkring, med allt från sophantering, dasstömning, vinterutfodring åt rådjuren, naturvård och jakt- och fisketillsyn. Dessutom har han haft en flerårig katt-och råtta-lek med några festarrangörer som anordnar ravepartyn som drar 400–500 ungdomar till ön varje sommar.

– De måste ju ha tillstånd, så vi har en liten kamp varje år. De brukar sätta upp lappar där de annonserar ett datum, och jag ringer polisen. Men så kör de veckan före istället. De är smarta. Efter varje rave får jag köra bort flera släpkärror med tomglas och kläder.

Anders har inga problem med de många ensamma stunder jobbet bjuder på. I själva verket är det lite av själva lockelsen. Den enda bofasta på ön är den pensionerade naturvårdaren. Han får nöja sig med sina två pudlar som sällskap.

– Det är lite som meditation när man är ute i skogen, man tänker på ingenting. En bra dag är när man står med röjsågen och kör några timmar, och det är bara så himla kul att man inte vill sluta.

Anders är övertygad om att man blir lyckligare av att jobba ute i naturen. Och han vet vad han pratar om. Innan han tog jobbet som tillsynsman var han sjukskriven på grund av utmattningssyndrom.

– Jag hade jobbat heltid i tolv år på ett byggvaruhus utan några fönster. Jag visste aldrig om det var sol eller regn när jag gick från jobbet. Jag var utarbetad, och en dag gick jag in i väggen. Efter det beslöt jag mig för att förändra mitt liv.

Anders är utbildad maskiningenjör och har gått på Atlas Copcos industriskola. Där lärde han sig svetsa, borra och hantera maskiner. Något som underlättar livet som tillsynsman.

– Man måste vara en allkonstnär. Förutom att man ska kunna laga och fixa i princip allt måste man kunna ta hand om människor på ett bra sätt, framför allt sommartid kommer det ju mycket besökare hit, och då är det mig de kommer till om de behöver hjälp med något.

Han tror inte att han hade uppskattat jobbet lika mycket om han inte hade sin utbildning och övrig arbetslivserfarenhet i bagaget.

– Hade jag börjat med att tömma dasstunnor när jag var 18 hade jag inte blivit långvarig. Men nu när jag är äldre förstår jag att detta är livet. Inte just att tömma dass, men att få vistas ute i naturen och styra över sina egna dagar. Och det bästa är att ingen dag är den andra lik.