”Jag hjälper klienterna att skapa en livsstil”
17 Nov 2014 kl: 00:00

”Jag hjälper klienterna att skapa en livsstil”

Del 1/4 i vår artikelserie ”Med målet att utveckla andra.

Mårten Nylén har alltid haft ett pulserande träningsintresse. Hans pappa var elitlöpare, hans morfar elitbrottare och själv fastnade han för kampsport vid tidig ålder. Efter en träningsresa till USA i 18-årsåldern kom han i kontakt med en grupp personliga tränare och fick då idén att jobba med det han älskade.

I dag är Mårten en av Sveriges mest välrenommerade tränare och livsstilscoacher och jobbar med klienter som Petter, Marie Serneholt, Wyclef Jean, Darin, Joel Kinnaman och Busta Rhymes.

– Mina klienter har helt olika utmaningar och mål. Allt från Biggest Loser-deltagare med kraftig övervikt, till elitidrottare och artister som behöver ett träningsschema anpassat för en världsturné.

”Under årets Biggest Loser-final såg jag i vinnaren Hristos ögon att han hade förstått”

Han beskriver sig själv som en kombination av en modern samuraj och en turnerande ninja, som försöker göra gott för sin omvärld.

– Jag hjälper mina klienter att skapa en livsstil och ser alltid över helheten för bästa resultat. Jag har utvecklat en teori jag valt att kalla för balansbordet. Där jobbar jag med fyra olika faktorer, träning, kost, vila och mental balans. Det applicerar jag på alla kunder och även på mig själv.

Mårten jobbar bara med människor som vill förändra och anser också att det är en förutsättning för att lyckas. Det måste finnas en vilja bakom varje förändring, menar han.

– Jag får väldigt mycket positiv energi och glädje av att utveckla andra. Det känns fantastiskt att se människor sluta begränsa sig och vilja bli en bättre version av sig själva.

I varje ny klient ligger det en ny utmaning. Hans största utmaning är att få människor att förstå vad de vill och fästa blicken på det som verkligen betyder något. Han menar att det är enkelt att få någon att gå ner i vikt, öka i muskelmassa eller att springa snabbare. Det svåra är att förändra tänket, beteendet och sättet de ser på sig själva.

– Det bästa med mitt jobb är när människor kan se och känna sina egna framsteg. Under årets Biggest Loser-final såg jag i vinnaren Hristos ögon att han hade förstått. Han både såg och kände sin egen förändring och sina framsteg och det är en mäktig känsla som coach. Jag ser det som min uppgift att göra vad jag kan för att bidra till förståelsen för att det inte behöver vara så svårt att känna sig glad eller må bra. Alla borde ställa sig frågan, vad får mig att känna mig glad och vad fick mig att känna mig glad senast? Det säger mycket om en människa.