7 Maj 2013 kl: 00:00

”Jag har världens roligaste jobb på SEB”

destination framtiden SEB vässar organisationen och i det arbetet har Therese Jergmar en nyckelroll­ som projektledare­ för ett av bankens största omstruktureringsprojekt.

Som projektledare för ett av SEB:s omstruktureringsprojekt,­ pendlar Therese Jergmar just nu mellan Stockholm och Frankfurt.  Arbetsuppgifterna från den tyska IT-avdelningen ska flyttas över till Sverige och Litauen. Projektet är ett led i SEB:s ambition att centralisera och effektivisera. Delar av bankens Business Support har redan flyttat till Vilnius och Riga och nu pågår ett arbete med att se över vilka fler områden som kan vara aktuella.

– Jag och mina tjugo kollegor på avdelningen Project Management jobbar med outsourcing och offshore-projekt som berör hela koncernen. Vi är med och skapar en ny organisation och ett bättre flöde, något som i slutändan gynnar kunderna.

 

På dagens agenda står projektteamets veckomöte.­ I teamet finns representanter från flera olika områden, bland annat HR, IT och den juridiska avdelningen. Projektmedlemmarna går igenom status för varje underprojekt och i Therese­s anteckningsblock hamnar de problem som måste lösas. I det här skedet av projektet ligger­ stort fokus på kunskapsöverföring. Den tyska IT-avdelningens kunskaper om olika system och processer måste föras över till de kollegor som tar över arbetsuppgifterna.

– Det här är det mest komplexa projekt som jag har ansvarat för. Det är flera avdelningar och ett stort antal medarbetare av olika nationaliteter­ involverade i projektet och vi har inget facit eftersom vi gör det här för första gången. Det är en utmaning både på det professionella och på det personliga planet.

 

I rollen som projektledare har Therese stor nytta både av sin breda erfarenhet inom banken och av sina år som chef.

– Jag började på SEB av en slump men att jag har stannat kvar är ett medvetet val. Jag har haft väldigt bra chefer och fått möjlighet att prova en mängd olika roller under min karriär, först inom kontorsrörelsen, därefter inom Merchant Banking, den del inom banken som har hand om stora företag och institutioner. Där var jag ansvarig för att utveckla ett nytt faktureringssystem. Nästa steg var rollen som controller inom finansavdelningen. Min ledarkarriär inleddes när jag blev chef för finansavdelningen­ i Norge och därefter var jag först gruppchef och sedan avdelningschef för Payment Operations. Det var när den avdelningen flyttades över till Riga, som jag fick upp ögonen för hur spännande det är att jobba med
omstruktureringsprojekt.

 

Innan Therese går hem briefar hon sina kollegor. Flyget till Frankfurt går klockan sex i morgon bitti och sedan väntar två intensiva dygn med möten och nattmanglingar med laptopen.

– Jag tycker att jag har världens roligaste jobb, samtidigt har jag tre små barn hemma. Det är tack vare SEB:s positiva syn på föräldraskap och mina flexibla arbetstider som jag kan kombinera en ­spännande karriär med att vara småbarns­förälder.

 

FAKTA: Therese Jergmar

Titel: Projektledare.

Utbildning: Civilekonom med inriktning- på marknadsföring, Lunds universitet, examen 1997.

Vad eller vem inspirerar dig? Jag har flera förebilder. Det alla har gemensamt är att de arbetat hårt för något de tror på och samtidigt- lyckats behålla sin integritet i motgång. Ett exempel är Aung San Suu Kyi.

Text: Jaqueline Fahlander