”Jag har slutat hjälpa slit-och-släng-kontakterna”
8 Sep 2017 kl: 00:00

”Jag har slutat hjälpa slit-och-släng-kontakterna”

När jag var liten var jag en flitig användare av uttrycket ”kan själv”. Det hängde med ganska många år även i jobbsammanhang. Behovet att kunna allt, fixa allt själv och vara överallt samtidigt. Kanske trodde jag att det var ett tecken på kompetens – nu tar jag istället varje chans jag får att fråga andra. Men också att delegera, inspireras och suga ut så mycket kunskap från andra som möjligt.

Det pratas mycket om mentorer. Jag har dock aldrig haft en specifik mentor utan snarare passat på att låna klokhet och erfarenhet från en vid krets personer. Det är förvånansvärt många som gärna ställer upp med sin tid och engagemang för andra. Själv försöker jag också agera mentor för att ”betala tillbaka” och bidra till nästa generation.

Att dela med sig av tips, råd eller bara få lyssna på drivna, nyfikna och ödmjuka personer som är genuint intresserade av att ta till sig både det de vill höra och sådant de inte hade hoppats på ger även mig energi. Jag har dock helt slutat hjälpa slit-och-släng-kontakterna som snarare vill kunna skylta med att de har en mentor än att faktiskt ta till sig dess råd.

”När karriären är i sin början och allt går på räls tror man sällan att man behöver någon mossig föredetting att bolla med.”

Många är nämligen luftnätverkarna som lägger till personer på LinkedIn utan att ha träffats, utan att orka skriva ett medföljande mejl och berätta om varför de vill skapa kontakt. De som tycker att det är viktigare att kunna stoltsera med vilka personer har i sina nätverk och nätverkets storlek – istället för dess kvalitet.

När karriären är i sin början och allt går på räls tror man sällan att man behöver någon mossig föredetting att bolla med. Men efter ett tag brukar problemen dyka upp, eller i alla fall olika situationer där det är knivigt att veta hur man ska agera på bästa sätt. Då är det skönt att ha en erfaren person i rockärmen att bolla med.

Ett tips är också att skapa sig dessa relationer när man inte har ett specifikt problem att bolla så att man hinner lära känna varandra först. Glöm inte heller att hålla kontakten med din mentor och, kanske det viktigaste av allt: att säga tack.

Mixar man det med en lagom dos av ”kan själv” så kommer man ofta väldigt långt.