2 Mar 2011 kl: 00:00

”Jag har ett stort behov av att stänga av telefonen ibland och göra något som inte har med jobbet att göra”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Karin Nolke
Katrin Lindahl Wallin
Lina Von Post
Magdalena Protic
Mimmi Alladin

 

KARIN NOLKE, 30 år, utvecklingschef, Svenska scoutrådet

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning som ledare är att våga tro på min egen förmåga. När jag väl vågar tro att jag kan och att min ledarstil duger och inte behöver passa in i mallen eller jämföras med andras, når jag högt. För att hålla i längden och bli en trygg ledare tror jag att det är viktigt att landa i att det är ok att vara mig, det är okej att leda på sitt eget sätt.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag hämtar energi för att driva min verksamhet framåt genom att titta på de resultat som jag åstadkommit, själv och tillsammans med andra. Att se att något som framstått som omöjligt blivit verklighet inspirerar mig att fortsätta. Att vila och återhämta mig är viktigt för att jag ska orka leda och fatta tuffa beslut. Jag har ett stort behov av att stänga av telefonen ibland och göra något som inte har med jobbet att göra. Det kan vara att laga middag åt mina vänner, att spendera en hel helg i soffan med en bra bok, att resa eller träna.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Det här var en svår fråga. Nämligen för att det finns så många personer jag skulle vilja arbeta tillsammans med. Jag tror på att man har något att lära av i stort sett alla personer, även om det är roligare att jobba med en del, och mer arbetsamt att samarbeta med andra.

4. Vad gör du om tio år?
Om 10 år är jag VD i ett växande företag. Kanske har jag själv grundat företaget och har skapat Jag vet inte var jag är om 10 år. Jag hoppas att jag om 10 år är lycklig och lever det liv jag vill just där och då.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Cockies n’ beans. De utstrålar glädje och att de älskar det de gör. Det går bara inte att sitta still när de spelar.

 

KATRIN LINDAHL WALLIN, 33 år, chef för IT-styrning, Länsförsäkringar bank

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att hantera politik och maktspel när man själv tillsammans med sina medarbetare bara vill göra ett proffsigt jobb och driva företaget framåt.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Dels genom egen fysisk träning och god sömn men framförallt genom bra samarbeten och interaktion med medarbetare och kollegor som inkluderar många härliga skratt i vardagen.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Ebba Lindsö dels för att hon är oerhört duktig men framförallt för att hon står för det hon tror på och säger nej om det hon gör strider mot hennes egna värderingar. Hon anpassar sig inte efter männens maktstrukturer utan försöker istället bryta dem.

4. Vad gör du om tio år?
Är VD på ett intressant bolag i tillväxtfas.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Tidningen Passion for Business gör ofta bra reportage om duktiga och intressanta tjejer- detta är enormt inspirerande och man får glöd själv att kämpa vidare.

LINA VON POST, 32 år, kontorschef, Academic work

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att hitta balans mellan resultat och relation i vardagen och att hitta tryggheten i mitt personliga ledarskap och vara nöjd med mig själv trots ständig utvärdering.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Genom personlig utveckling. Jag försöker att genom meditation och kurser som inspirerar mig som person att bli tryggare i mig själv och genom det få energi och kraft. Vänner och nära relationer ger perspektiv på saker och ting och ger också energi. Genom äventyr och resor utmanar jag mig själv och får samtidigt uppleva nya saker och får ny energi till vardagen. Målsättningar och utmaningar på jobbet som uppnås/klaras av ger också kraft.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Mig själv. Det hade varit superspännande att få möjlighet att utvärdera mig själv ur det perspektivet. Jag har svårt att säga en viss person eftersom jag tycker att ledarskap handlar så mycket om personkemi och relation, så det är inte förrän man lär känna en person som man förstår hur chef –medarbetarrelationen kommer fungera.

4. Vad gör du om tio år?
Ingen aning om vad jag exakt har tagit mig för. Det jag vet att jag vill är att fortsätta att utveckla, förändra och bidra. I kombination med att känna att varje dag är värdefull och bidrar till min totala livsharmoni.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Love, Eat, Pray av Elizabeth Gilbert: för hennes utlämnande historia om att våga möta sig själv trots alla förväntningar från omvärlden. Kent och Håkan Hellström för deras fantastiska förmåga att göra det svenska språket levande i musikform. Får mig att känna alla känslor.

MAGDALENA PROTIC, 31 år, chef förmågeutveckling och drift för Gripen, FMV

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att få mina medarbetare att växa och utvecklas genom att vara en coachande ledare som inte lägger mig i på fel nivå. Tid är ofta en bristvara och ett coachande ledarskap kräver tid och att man finns tillgänglig både mentalt och fysiskt.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Från alla positiva och glada människor som finns runt mig både privat och på arbetet.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför)
Någon som får mig att växa genom att ge mig tydliga och utmanande uppgifter och som ger och tar feedback. Ett bra bollplank som jag kan lära mig mycket av.

4. Vad gör du om tio år?
Om tio år arbetar jag som ledare på en högre position än idag. Jag arbetar med strategiska frågor och med förändringsledning. Jag sitter även med i ett par styrelser.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Madonna. Hon har en imponerande bredd i sitt artisteri. För mig är hon framförallt en kvinna med mycket talang men också någon som är extremt målmedveten, självständig, modig och villig att arbeta hårt för att nå sina mål.

MIMMI ALLADIN, 34 år, inköpschef för process och metodutveckling, Siemens industrial turbomachinery

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att få gruppen att dra åt samma håll. Det gäller att man kan jobba med strategier och långsiktiga mål, men oftast går mycket tid till att släcka bränder, så att den långsiktiga fokusen förloras.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Privat när jag tränar eller umgås med familj och vänner.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jan-Åke Jonsson (VD Saab Automobile AB) eftersom han verkar vara en inspirerande och tydlig person som är bra på att lyssna. Jag jobbade på Saab under den turbulenta rekonstruktionstiden och han lyckades ingjuta motivation, inspiration och hopp även under de mest nattsvarta dagarna.

4. Vad gör du om tio år?
Då jobbar jag i ledande position på ett stort globalt företag. Förhoppningsvis har jag hunnit bo och arbeta utomlands ett par år också till dess.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
”Nice girls don’t get the corner office” av Lois P. Frankel. Den här boken kan verka banal och väldigt amerikaniserad i vissa hänseenden, men jag har lärt mig om en hel del misstag som jag kan och bör undvika med enkla medel.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75