2 Mar 2011 kl: 00:00

”Jag hämtar mycket av min energi genom de berättelser jag får förmedlade när jag är ute i verksamheterna”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Anna König Jerlmyr
Anna Nilsdotter
Anna Nordström
Anneli Grinups
Ann-Therése Enarsson


ANNA KÖNIG JERMYR, 33 år, socialborgarråd, Stockholms stad

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att säkerställa kvaliteten i vårt arbete och att stockholmarna får en lika god service och omsorg oavsett var de råkar bo. Jag ansvarar för ca 700 medarbetare och mitt ansvarsområde omfattar stadsdelar lika stora som medelstora svenska kommuner. Det ställer krav på kvalitetsutveckling, uppföljning och styrning. Dessutom har jag höga ambitioner på utveckling och vill se tidiga insatser som en investering för att minska utsatthet för nästa generation.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag hämtar mycket av min energi genom de berättelser jag får förmedlade när jag är ute i verksamheterna. Det finns så oerhört stora utmaningar i en storstad. När jag möter barn som far illa eller får ta del av metoder som visar sig vara framgångsrika mot utsatthet så ger det mig drivkrafter att bli än mer operativ.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag skulle vilja ha Meg Tivéus som chef, hon är en banbrytande ledare på många sätt som har många kloka råd att ge och kombinerar energi med stor professionalitet.

4. Vad gör du om tio år?
Antingen är jag fortsatt aktiv i politiken, eller så är jag entreprenör och har startat eget företag. Jag har många affärsidéer att förverkliga.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Malcolm Gladwells böcker, som Blink och Framgångsfaktorn. Han visar på ett pedagogiskt och tydligt sätt att det inte finns några snabba genvägar till framgång och lyfter skolans betydelse för att ge barn med olika sorters bakgrund möjligheter att senare kunna förverkliga sina drömmar.

ANNA NILSDOTTER, 32 år, styrelseordförande, Amnesty international i Sverige

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Eftersom jag kombinerar ett vanligt heltidsjobb med att arbeta ungefär halvtid ideellt för Amnesty så är den absolut största utmaningen att prioritera rätt och få tiden att räcka till det jag tycker är viktigt.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag har valt att både privat och professionellt arbeta med sådant som jag brinner för. Som ordförande för Amnesty arbetar jag med att främja mänskliga rättigheter världen över och jag ser många goda resultat av vårt arbete. Dessutom är det fantastiskt att arbeta med ideellt engagerade medlemmar i ett gemensamt arbete för det vi tror på.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Inga-Britt Ahlenius. Hon verkar vara en modig, stark och intelligent kvinna som står upp för det som är rätt.

4. Vad gör du om tio år?
Jag arbetar med ledarskap och försöker göra världen lite bättre – precis som nu.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Allan Edwall sjunger vackert och insiktsfullt om vad det innebär att vara människa.

ANNA NORDSTRÖM, 31 år, handelssekreterare, Exportrådet i Tyskland

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning som ledare är att förhålla mig till den bild jag har av mig själv med bilden som andra människor får av mig vid första anblick.  Jag måste alltså överbrygga de fördomar man har om hur en ledare ska se ut.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Kraft och energi hämtar jag från min omvärld. Det kan vara allt från mitt team/mina kollegor och deras entusiasm, att interagera med spännande och kompetenta kunder, att fjanta runt och garva med mina vänner och familj till att vistas in natur och i närheten av ett hav. Är jag i ett förhållande hämtar jag även enormt mycket kraft från min partner.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har haft en riktigt bra chef som heter Mats Bergman som är Handelssekreterare i Kina och Regional Manager på Exportrådet. Han är en utmärkt chef för att han pushar mig att utvecklas – att leva på den yttersta gränsen av min förmåga, men ger mig samtidigt en känsla av att jag har hans fulla förtroende i det jag gör. Jag har i olika sammanhang haft förmånen att interagera med Marcus Wallenberg. Jag skulle gärna ha Marcus Wallenberg som chef då han är varm och ödmjuk i sin approach till de människor han träffar trots sin uppenbara kompetens och höga ställning i det svenska näringslivet.

4. Vad gör du om tio år?
Om 10 år är jag professionellt i en ledande befattning eller har grundat eget bolag. Jag tror att jag kommer ha studerat ytterligare (kanske doktorerat) och att jag är aktiv i olika organisationer. Vad gäller det personliga är jag i ett förhållande och har förhoppningsvis barn. Troligtvis lever jag i en stad med närhet till hav – troligtvis i Europa.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag blir ofta inspirerad av låtar (låttexter) och böcker. Den låt som har inspirerat mig mest är en Lisa Ekdahls låt ”Benen i kors”. Någon gång i 12-års ålder i samma veva som ”Benen i kors” var en hit började jag märka att det fanns en roll som tjejer förväntades ta och teman som en tjej inte skulle vara intresserad av eller vara duktig på som till exempel fysik och matte. Ganska snabbt blev den låten det jag nynnade på (och fortfarande nynnar på) i situationer, när jag kände att bilden jag har av mig själv inte stämmer med bilden, som andra människor får av mig vid första anblick.

ANNELI GRINUPS, 34 år, nordisk produktplanerings- och innovationschef, Procter and Gamble Nordic

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
I en snabbt föränderlig komplex miljö är en utmaning att anpassa ledarskapet efter nya trender, attityder och generationer, för att säkerställa att alla i organisationen är motiverade och har ett långsiktigt fokus. För att kunna hantera snabba förändringar och leda och driva förändringar i både goda och mindre goda tider, tycker jag det är viktigt att lyfta blicken från det operativa och istället fokusera framåt och ligga ett steg före. Som ledare, gäller det både att ha förmågan att fånga upp externa och interna förändringar men även att ha en organisationsdesign som ligger i framkant där varje enskild individs styrkor och utvecklingsområden matchas med passande arbetsuppgifter.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Det är främst tre områden som ger mig kraft och energi. För det första känner jag att mitt nuvarande arbete på P&G genererar stor motivation eftersom jag helt enkelt tycker det är fantastiskt utvecklande och roligt. För det andra anser jag att balans mellan arbete och familj är viktigt för ett hållbart ledarskap och en långsiktig inspiration på jobbet. Den tid jag spenderar med min snart fyraårige son och min man gör att jag helt kopplar bort jobbet och på så sätt genererar ny energi. Slutligen har jag en stor passion för sport. Som arbetande småbarnsförälder blir det primärt fokus på vardagsmotion såsom daglig åretrunt cykling till och från jobbet, men under veckorna försöker jag även prioritera löpning och långa skogspromenader när tillfälle ges. 

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag är väldigt nöjd med min nuvarande chef på P&G. Skulle jag fritt välja chef skulle jag vilja ha en chef som har stor förmåga att inspirera och motivera sina anställda och som kan säkerställa min fortsatta utveckling. Jag skulle leta efter en person med annorlunda bakgrund och kompetens som har förmåga att ge mig intressanta och utvecklande perspektiv. Jag har svårt att identifiera någon specifik person, men jag tror det skulle vara väldigt inspirerande att jobba för Apples grundare, Steve Jobs, med tanke på den höga grad av kreativitet och innovation som skapats i hans organisation under de senaste åren. Denna inspirations- och innovationsförmåga kanske skulle generera intressanta lösningar inom logistikområdet.

4. Vad gör du om tio år?
Det som känns viktigast för mig är att jag arbetar på ett företag där jag trivs med mitt jobb och känner att jag ständigt möter nya utmaningar. Jag känner en stark dragningskraft till logistikområdet och jag kommer därför troligtvis fortfarande arbeta inom detta område men ha ett bredare ansvar och större team. Jag är öppen för en karriär utomlands så beroende på omständigheterna finns en viss sannolikhet att jag och min familj bor utanför Sveriges gränser. Jag tror även att jag på något sätt stöttar unga kvinnliga talanger eftersom jag fått upp intresset för detta under mina år som mentor på P&G.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Boken ”Seeing Yourself as Others Do – Authentic Executive Presence at Any Stage of Your Career” skriven av Carol Keers och Thomas Mungavan är en ren inspirationskälla för mig i min roll som ledare. Jag har haft förmånen att få personlig coaching av den amerikanska författarinnan, något som har inspirerat mig att växa som ledare och kollega.

ANN-THERÉSE ENARSSON, 36 år, vd, IQ -initiativet

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att varje dag leda och motivera teamet mot mål.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
På jobbet! Jag får kraft genom att känna att saker flyter och att medarbetare gör kloka och bra saker. Då kan jag gå på små rosa moln ett tag.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Richard Branson, en stund i alla fall. För att få känna av hans mod och kreativitet och möjligheten att göra det där som alla sa var omöjligt.
Det vore nog inte så dumt att få ha sig själv som chef, en stund i alla fall, en väldigt kort stund. Annars har jag nog helst ingen chef, bara bollplank och rådgivare.

4. Vad gör du om tio år?
Jobbar lite mindre än idag. Förmodligen coach eller mentor åt en ung tjej.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn, för att hon har integritet, personlig stil och gör sin egen grej.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75