2 Mar 2011 kl: 00:00

”Jag hämtar min kraft och energi vid framgångar och tillfällen då knutar löses”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Liza Jonson
Lotta Lindborg
Maria Valentin
Mika Burman Götz
Nina Bake

 

LIZA JONSON, 35 år, vd, SPP Fonder

 

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Finns säkert många, men just nu håller jag på att sätta mig in i en ny organisation och en del av finansbranschen som jag tidigare har haft som motpart. Så för stunden är min utmaning att hitta balansen mellan att lära och lära känna min nya organisation och leda.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag hämtar min energi ute på mitt kära skärgårdsställe strax söder om stan. Jag försöker ta mig ut dit med min sambo, familj och vänner så ofta det bara går. Så där har du mina tre energikällor, skärgården, familjen och vännerna. Sen älskar jag att resa.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har svårt att säga en specifik person, för mig handlar det snarare om att se det bästa med de chefer och ledare jag har runt omkring mig. Alla personer har positiva egenskaper, det gäller att finna dem och jag tror det är svårt att få allt man behöver från en och samma person. Jag tror det viktigaste är att ta reda på vilka egenskaper det är som ens nuvarande chef har som är riktigt bra, de sidor denne saknar kan man oftast finna hos andra kollegor i ens närhet. Ska man leta efter den perfekta chefen får man nog hålla på ett tag, bättre då att fokusera på nuet och vad som är bra just nu. Sen har alla olika behov så tror inte det finns en universell typ som passar alla.

4. Vad gör du om tio år?
Vet inte, men jag är säker på att jag har tio år till med fantastiska minnen att njuta av.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag tycker Katie Melua är helt fantastisk, varje gång jag hör henne så förundras jag över hennes röst och lovar mig själv att lyssna mer på musik och drömma mig bort.

LOTTA LINDBORG, 36 år, marknadschef, TV4-gruppen

 

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Den största utmaningen för mig som ledare är att försöka hålla igång gruppens energi utifrån individ och dagsform. Att se hela gruppen men också se varje enskild medarbetare. Det gäller att kunna rikta kommunikationen och energin individuellt, i syfte att få dem att genomföra något de inte tror är möjligt. Ibland handlar det bara om coachning och peppande och andra gånger ren vägledning. Låta de växa genom att se att de själva bidrar till resultatet. Det är inte alltid så lätt men något jag strävar efter som jag arbetar med mig själv varje dag. Är övertygad om att det leder till ett ännu bättre resultat.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Det finns ingen bättre energipåfyllnad än att se resultatet av något som verkade så svårt eller omöjligt hos medarbetaren från början. Även om vägen dit varit krokig ibland så är det ändå resultatet han eller hon minns. Den glädje som visas efteråt är värd allt. Det kan få mig att orka 10 vändor till. Jag ser också till att verkligen stänga av jobbet när jag är hemma. Då är jag fullt ut med mina barn och den glädje och energi som då tillkommer är obeskrivlig. Det är underbart att höra sin 7-åring berätta om hur kaffeautomaten i himlen måste vara gjord av moln eftersom det bara är moln i himlen. Jag och min man har en väldigt bra fördelning hemma och även han har ett krävande jobb men vi stöttar varandra och de samtal vi kan ha på kvällarna när barnen har somnat ger mig också kraft att orka vidare. Sist men inte minst, träning och mycket sömn. Jag somnar runt 22.00 varje kväll och vaknar vid 06.30. det ger energi!

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har redan världens bästa chef men om jag skall tänka utanför mitt företag så faller nog lotten på Annika Falkengren. Jag beundrar henne för att hon lyckas i en väldigt mansdominerad värld behålla och bejaka sin kvinnlighet med en sådan kompetens, respekt och pondus. Det kan inte alltid ha varit lätt på vägen upp för henne.

4. Vad gör du om tio år?
Det är en svår fråga eftersom jag inte har en exakt plan klar för mig. Jag kommer alltid att följa mitt hjärta och vad jag tycker verkar spännande och utmanande. Tror att lite slump, här och nu känsla samt min egen förmåga kompetensmässigt får styra det helt enkelt.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn utan tvekan. Förutom att hon gör grym musik så är hon självständig, har skinn på näsan och går den väg hon väljer.

MARIA VALENTIN, 33 år, kommersiell direktör, Rica hotels Sweden

 

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Största utmaningen är att inspirera och motivera andra med relativt lite påfyllning själv. Det är som bekant ensamt i toppen och de finns tillfällen då energin till tankning för andra tryter.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Eget inre driv. Nätverkande med andra, kompetenta ledare, gärna inom andra branscher för maximal inspiration. Tydliga egna prioriteringar med vad som är viktigt i livet, när och hur. Sätter egna rimliga mål utan hänsyn till normer och förväntningar från omgivningen, till exempel på föräldraskap.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
En tuff, tydlig kravställare som vågar fatta beslut. Kan verka lätt att hitta sådana, men de växer inte på träd.

4. Vad gör du om tio år?
Är VD för ett större bolag i en annan bransch än den jag är verksam i idag, parallellt med ett par styrelseuppdrag.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Regnbågschefen av Petra Elisson. Ballt med människor som sticker ut hakan och lyfter obekväma ämnen på ett handgripligt sätt. Nyttigt och befriande att inte acceptera samhällets utveckling i dess långsamma takt utan istället bidra till ett mer jämställt samhälle på alla fronter.

MIKA BURMAN GÖTZ, 31 år, product area manager pension, Nordnet bank


1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Jag har lett människor som alla har olika drivkrafter, några mycket mer motiverade än andra. Att se vilka drivkrafter som motiverar vilka människor är en utmaning. Lite grann som en orkester, där alla ska bidra till att helheten och melodin kommer fram tydligt men alla med olika instrument. Det är en häftig utmaning och resultatet när man lyckas blir riktigt bra. En annan stor utmaning är att våga omge sig själv med människor som är duktigare än vad man själv är inom sina respektive områden. Det kräver ett speciellt ledarskap och mod.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
För det mesta hittar jag min kraft och energi i mig själv. Jag sätter av tid för reflektion och personlig utveckling. Meditation är viktigt för att återfå energi och hitta svar. Men energikällor finns givetvis utanför mig själv också. Jag är lycklig för att jag har så otroligt många fina vänner, kollegor och familj som är ovärderliga i egenskap av energipåfyllare.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har en mentor som jag ser upp till och uppskattar otroligt mycket. Hon heter Kajsa Lindståhl. Hon har bland annat varit VD och styrelseordförande för Banco Fonder. Tyvärr är hon inte längre yrkesverksam men om hon var det hade jag gärna haft henne som chef. Hon är skarp och ödmjuk på samma gång. Hon är en utvecklare som ser möjligheter i det mesta. Hon inspirerar mig och får mig att ständigt vilja prestera bättre.

4. Vad gör du om tio år?
Att påverka och driva utveckling är något som är en stark drivkraft för mig. Därför tror jag att jag om 10 år sitter i ledningsgruppen för ett bolag, kanske i Nordnets storlek. Det ger en plattform för beslutsfattande och påverkan som jag tycker är häftig och utmanande. Det är också ett steg på vägen att ta sig in i styrelserummen där de stora och viktiga besluten fattas. Ett annat tänkbart scenario är att jag driver mitt eget företag. På ett personligt plan tror jag att jag är lyckligt gift och har barn.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag inspireras mycket av Robyn. Hon är en kvinna som går sin egen väg, vågar bryta mönster och ifrågasätter. Hon kombinerar kreativitet och sin person med entreprenörskap. En bok som betytt mycket för mig är ”The Power of Now” av Eckhart Tolle. Andlighet är en relativt ny dimension i mitt liv. Jag ser saker och ting med andra perspektiv och sätter inte samma typ av begränsningar för mig själv och mitt sätt att tänka. Jag lever här och nu.

NINA BAKE, 29 år, vd, Episurf medical

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att få tiden att räcka till och att bevara den entreprenöriella ådran i ett växande bolag.  Det är också utmanande att få tag i multitalanger med hög moral, energi, intresse och ansvarstagande.  Och att ha tid för alla anställda, samarbetsparters och andra intressenter samt att släppa kontrollen och delegera uppgifter

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag hämtar min kraft och energi vid framgångar och tillfällen då ”knutar” löses.  Jag får också energi av engagerade medarbetare och samarbetspartners och positiva människor som ser hinder som utmaningar och inte begränsningar. Även lugna stunder med min familj, vänner och min häst och västkusten ger mig kraft och energi.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Har aldrig haft någon så jag vet inte riktigt. Skulle i så fall vilja ha en riktigt bra coach som är öppensinnig, mogen och våghalsig i sin roll.

4. Vad gör du om tio år?
Antingen så arbetar jag fortfarande på Episurf Medical och leder då ett bolag som befinner sig i en internationell fas med ett antal ortopediska produkter på temat individanpassade implantat samt kirurgiska instrument för behandling av broskskador i människors leder.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Richard Branson. Han är otroligt inspirerande, ”no fear”.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75