”Jag grottar inte ned mig i detaljer – jag tänker stort”
26 Maj 2015 kl: 00:00

”Jag grottar inte ned mig i detaljer – jag tänker stort”

Som projektledare har Julia Matwinska en ledande och övergripande roll för både små och stora projekt – variationen är en av de saker hon tycker om mest med jobbet.

Vad gör du på Sweco?
– Det är mitt jobb att se till att projekten jag arbetar med följer sina tidsplaner och budgetar, samt att hantera problem som dyker upp under resans gång. Jag arbetar både med infrastruktur- och fastighetsprojekt. Utöver det ansvarar jag för Sweco Göteborgs kontakt mot högskolan.

Kan du ge exempel på projekt som du arbetar med?
– Ett mindre projekt jag arbetar med är anläggningen av en kilometerlång gång- och cykelbana. Där kan en vanlig fråga till exempel vara vad vi ska göra med staketet som finns på plats där nu. Samtidigt jobbar jag med renoveringen av en stor tågstation i Skövde som 12 000 personer reser genom dagligen – där krävs det mycket planering bara för att stänga av hissen under en dag. I min roll måste man hålla många frågor i huvudet samtidigt och förstå vad som behöver prioriteras just i dag. Jag är bra på att se helheten hellre än att grotta ned mig i detaljer.

Varför dras unga topptalanger till just Sweco?
– För att man satsar mycket på nyanställda. Jag kom hit via Swecos traineeprogram och om jag vill utvecklas vidare finns det många möjligheter, till exempel ledarskapsprogrammet Next eller utvecklingsprogram för chefer eller projektledare. Det är också lockande att Sweco är ett så stort företag med många kompetenser – på mitt traineeprogram fanns utöver mig själv bland annat en it-specialist och en arkitekt. En gång per år utannonseras dessutom en plats som CEO trainee där man får arbeta nära koncernchefen, den kan jag absolut tänka mig att söka.

Hur ser framtiden på Sweco ut för dig?
– Till hösten planerar jag att ta ut min certifiering i projektledning. Jag gör det främst för min personliga utveckling men Sweco bidrar med stöd för kursmaterial, resor och så vidare. Sedan vill jag jobba mer med marknadsbearbetning och verksamhetsstyrning, och utveckla min kontakt med högskolorna. Jag vill väldigt mycket och siktar högt – det har fungerat bra för mig än så länge.