”Jag gillar blandningen av det globala och lokala”
15 Dec 2017 kl: 00:00

”Jag gillar blandningen av det globala och lokala”

Therese Rydholm är sedan två år tillbaka HR-chef på världens största kabeltillverkare, Prysmian Group, som har 175 medarbetare i Nässjö i Sverige.

– För mig är det viktigt att alla medarbetare mår bra. Vi jobbar exempelvis mycket med att coacha cheferna i den riktning vi vill ha ledarskapet i organisationen, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar att jobba med människor och det får jag göra i min roll. Det är familjärt, vi har en fin sammanhållning och bra gemenskap här i Nässjö.

Den svenska delen av bolaget firade 40 år i våras och är en av tre stora kabeltillverkare i Sverige. Det svenska bolaget tillhör Prysmian Group sedan 2011.

– Företaget har satsat mycket pengar och investerat mycket i fabriken. Vi har gjort fantastiska framgångar resultatmässigt de senaste åren och utvecklingen går verkligen framåt, säger Therese och fortsätter:

– Bara i den svenska delen har vi alla delar av kedjan, med tillverkning, utveckling, försäljning och ekonomi, vilket i kombination med den internationella verksamheten ger många utvecklingsmöjligheter för medarbetarna.

”Utvecklingen går verkligen framåt.”

Prysmian Group finns i 50 länder och är representerade i alla världsdelar med olika typer av segment.

– Jag gillar blandningen av det globala och lokala, att vi har de globala musklerna med oss i Sverige.

I samarbete med ett av världens största universitet, Bocconi i Milano, erbjuder koncernen en rad olika rekryteringsprogram och utbildningar. Ett par exempel på utbildningar är ”Make-it”, som är till för ingenjörer, konstruktörer och processtekniker, samt ”Sell-it”, som är inriktat på sälj, marknad och business.

– Du går programmet i ett år tillsammans med medarbetare från olika länder och får en ordentlig introduktion i Milano där huvudkontoret ligger. Mellan träffarna arbetar du som vanligt på den positionen du har fått i respektive land. Under tiden har du tillgång till en mentor, berättar Therese.

Prysmian Group arbetar på olika sätt för att främja mångfald. Industri-SFI är ett projekt som företaget driver i samarbete med Nässjö kommun, Arbetsförmedlingen och några andra stora arbetsgivare i Nässjö. Det är ett program för nyanlända med praktik halva dagen och svenska för invandrare den andra halvan.

– Programmet innebär många fördelar. Vi är en stor arbetsgivare i Nässjö och där vill vi vara med och bidra till samhällsnyttan. Det här är också ett sätt för oss att rekrytera medarbetare inom tekniksidan samtidigt som vi får in andra kulturer och referenser i företaget.