”Jag gillar att se idéer växa”
28 Aug 2011 kl: 00:00

”Jag gillar att se idéer växa”

”Jag har alltid gillat att skapa. Medan jag pluggade startade jag tillsammans med min pojkvän ett företag som designade laptopfodral som såldes via återförsäljare och på internet. Just den delen av processen, att se hur något växer från idé till färdig produkt och sedan få utdelning för det man verkligen har kämpat för, är något som tilltalar mig.

Folk reagerar ofta positivt och blir väldigt nyfikna när jag berättar vad jag sysslar med. Kanske inte så konstigt. Att jobba med betal-tv i Afrika tillhör nog inte vanligheterna. Egentligen var det en slump att jag hamnade här. Jag ville läsa ett brett program som kunde ge en bra grund och sökte till ekonomiprogrammet vid Lunds universitet. Efter några år flyttade jag till Stockholm och fortsatte läsa på Handelshögskolan. Vi tog examen mitt under finanskrisen. Jag hade precis kommit hem från Hongkong, där jag tillbringat min sista termin på magisterprogrammet. Genom nätverket Nova 100 fick jag höra talas om tjänsten som management trainee på Next generation broadcasting och blev genast intresserad. Äntligen! En chans att bredda mina erfarenheter och få ny kunskap. Sedan ett halvår tillbaka har jag fast tjänst inom projektledning och organisationsutveckling.

Att få vara med och utveckla ett företag från början är otroligt kul. Next generation broadcasting är ett relativt ungt bolag och har bara funnits i några år. Som trainee får jag stor insyn i alla delar och får möjlighet att jobba nära ledningen. Vår verksamhet går ut på att hjälpa till med digitaliseringen av de markbundna tv-nätverken i utvecklingsländer och skapa en betal-tv-service med hjälp av den nya tekniken. Att sända en kanal digitalt i stället för analogt gör att man kan ha fler kanaler på samma utrymme som dessutom håller bättre bildkvalitet. Tanken är att skapa en service alla ska ha råd med, inte bara den rikaste procenten av befolkningen.

Min uppgift nu är att skapa en bra organisation, både i termer av att ta fram rutiner och processer för hur vi arbetar och genom att titta på de mer mjuka värdena som exempelvis värderingar och organisationskultur. För mig är det en ständig läroprocess där allt är nytt och utan fasta arbetsuppgifter. Jag får vara med och forma tjänsten under tiden jag jobbar, och det är just det som gör arbetet så spännande.

Ibland känns det frustrerande att sitta så långt ifrån där allting händer. Merparten av mina kollegor är ju på andra sidan jordklotet, medan vi i Sverige endast är några få. Att träffa människor i verkligheten är alltid lättare än att prata i telefon eller över Skype. Hittills har jag bara varit i Afrika några gånger. Första gången jag var i Kenya var under perioden som trainee. Vi gjorde en marknadsundersökning och hade inte ens något kontor. Jag åkte dit själv och hade ingen aning om vad som väntade. Frågorna var många. Hur ska man bete sig? Kommer jag att kunna skapa de relationer jag vill? Nu när jag åker är jag inte lika orolig. I framtiden vill jag fortsätta att utvecklas och kanske jobba mer operativt ute i länderna för att komma närmare marknaden.”