10 Feb 2012 kl: 00:00

”Jag går nog omedvetet motströms ganska ofta”

Hoppa till:
Kristoffer Örstadius

Leo Razzak

Maria Lindén
Matilda Berggren
Melody Farshin
Moa Quist

Kristoffer Örstadius, 25, inrikesreporter på DN som har skapat Kökollen, ett verktyg för att räkna ut kötider i Stockholmstrafiken


Vem inspirerar dig och varför?

– Jag blir inspirerad av de många äldre journalistkollegor som delat med sig av sin kunskap. De har på ett ödmjukt sätt gett mig tips och feedback under mina första år i journalistyrket.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att hantera ett ovanligt intensivt nyhetsår. Vi har rapporterat kring allt ifrån den arabiska våren och Juholt-affären till kärnkraftsolyckan i Fukushima och efterdyningarna av terrorattentatet i Stockholm. Det har varit mycket att göra och det är alltid spännande att hitta nya ingångar.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Jag ska utveckla den grävande journalistiken på Dagens Nyheter. Mitt mål är att komma med flera stora avslöjanden nästa år.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Jag är både journalist och programmerare och har lyckats kombinera de båda kunskaperna. I stället för att slentrianmässigt rapportera om pressmeddelanden och officiella myndighetsrapporter har jag genom databaskörningar lyckats komma närmare sanningen.

Leo Razzak, 24, eldsjäl på Fryshuset i Stockholm, som föreläser om frågor som rör mångfald, ungdomsproblematik och identitet

Vilka personer inspirerar dig?
– Min familj, speciellt min morfar. Han har en positiv inställning till livet som smittar av sig. Sedan finns det ju andra storheter som Hans Rosling, som ger oss en rättvis bild av världen, och Kjell Enhager som får mig att tro på mig själv.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?

– Det har varit en del utmaningar, tacksamt nog väldigt roliga. Men att hela tiden leverera på topp oavsett forum har varit tufft. Sedan var även det utmanande, men riktigt roligt, att spela in TV.

Vad har du för planer för 2012?

– Jag har spelat in en TV serie för UR på ett par avsnitt som kommer gå i SVT. Sedan kommer jag jobba med ett par välkända varumärken för att implementera mina idéer där.

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?

– En massa sjuka saker har hänt i år, men bland de mest otippade är nog att jag blev bjuden på Tord Magnussons 70-årskalas och fick en privat rundvandring i slottet av Prinsessan Christina. Och att jag blev invald i Rotary.

Maria Lindén, 31, ligger bakom projektet Lyckliga styvfamiljer, som erbjuder verktyg, stöd och inspiration för ombildade familjer

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Jag får extra mycket kraft och inspiration av eldsjälar och människor som kombinerar entreprenörskap, företagande och socialt ansvarstagande. Människor med goda hjärtan som inte låter sig begränsas utan vågar lita på sin kraft och tillsammans med andra skapar det de drömmer om. Det får mig att minnas att allt är möjligt! För mig handlar entreprenörskap om förmågan att genomföra sina idéer och att hitta kreativa lösningar. Det kan ske genom företagande och ekonomisk vinst, men det kan likaväl vara privata och ideella engagemang.  Något som också är djupt inspirerande är människor som är äkta och har förmågan att se det stora i det lilla. Jag tror jättemycket på att ha ambitioner och stora målsättningar, men det är också jätteviktigt att vara närvarande och att njuta av resan.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Min största utmaning detta år har varit att vända mina jobbiga erfarenheter till något positivt och härligt och att skapa sådant som är till konkret hjälp för andra. Här har jag startat projektet Lyckliga styvfamiljer som hjälper barn och unga genom att arbeta med glädjefyllt föräldrastöd, utbildning och fokus på lösningar. Projektet samlar och lyfter fram befintlig hjälp och skapar även nya forum för samtal och träffar.

Vad har du för planer för 2012?

– Nästa år vill jag gå vidare i karriären genom att ha anställning. Jag har så länge jag kan minnas alltid haft hundra bollar i luften men nu vill jag under flera år framöver fokusera på en verksamhet. Dock vill jag gärna driva flera projekt inom ramen för detta. Precis som nu vill jag jobba som projektledare inom marknadsföring, pr eller event och allra helst för att främja entreprenörskap, företagande och socialt ansvar. Tjänsten ska ge mig möjlighet att ge av mitt kunnande, kreativitet och driv och samtidigt ge mig möjlighet att växa och jobba ihop med andra. Utöver detta vill jag fortsätta driva projektet Lyckliga styvfamiljer, lära mig mer om personlig utveckling och hälsa samt starta en inspirerande blogg om kommunikation och socialt entreprenörskap.


Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
– I dagens samhälle där identitet och människovärde nästan likställs med yrke eller prestation, upplevs det av många som skamligt att vara arbetssökande. Därför är det få som öppet vågar berätta att de söker jobb. Själv basunerar jag ut det från trädens toppar, haha. Som del i detta med kreativ marknadsföring och nätverkande har jag även utlyst en tävling på facebook där bästa jobbtips vinner presentkort på massage eller fin middag. Tävlingen har fått underbar respons, gett massa jobbtips och jag hoppas verkligen att den kan inspirera fler till nätverkande både privat och yrkesmässigt. Utöver facebooktävlingen har jag spelat in en mycket enkel och kort videohälsning så att potentiella arbetsgivare kan få en glimt av min person och erfarenheter. Jag tror jättemycket på detta med att dela med sig till andra och samtidigt be om hjälp för att finna det man söker. Men viktigast av allt är att vara sann mot sig själv, att lita på sin kraft och att våga leva det man drömmer om.

Matilda Berggren, 24, en av personerna bakom P3:s satsning Ligga med P3, ett program och webbprojekt inom Sveriges radio

 

Vilka personer inspirerar dig?
– För ungefär sju år sedan gick jag i tvåan på gymnasiet och hörde en intervju med Annika Norlin på radion. Sedan dess har hon varit en av mina största förebilder och inspirationer. Jag blev fascinerad över det faktum att hon var så mycket på samma gång: journalist, musiker, programledare på P3 och framförallt en fantastiskt bra textförfattare. Allt det där som jag själv ville bli. Jag var 17 år och tänkte: ”Kan hon, så kan jag.” Skivan Introducing Hello Saferide spelades på repeat i mitt flickrum resten av min gymnasietid. Hennes musik och hennes texter stärkte mig och gör det än idag.


Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Att hålla Ligga med P3 levande och intressant är en ständig utmaning. Den vanligaste frågan jag får om mitt jobb är: ”Men vad ska ni göra när ni pratat om allt?” Men grejen med sex och relationer är att det är ett aldrig sinande ämne, det är outtömligt. Utmaningen ligger i att försöka se det och inte låsa sig. Att öppna upp för diskussion och inte försöka leverera en ultimat sanning, för den finns inte i sexets värld. Sexualitet är individuellt och flytande, därför är det så intressant.


Vad har du för planer för 2012?
– Jag kommer att fortsätta jobba med att försöka göra Ligga med P3 roligt, intressant och spännande. Jag älskar mitt jobb! Sedan ska jag försöka att ägna lite mer tid åt standup, som är en nyfunnen kärlek. Förhoppningsvis blir det även ännu fler dj-gig. En egen klubb hade varit asfett, jag har sjukt många idéer men måste hejda mig själv för att hinna andas också. 2011 har varit ett megabra år, men 2012 ska bli ultrasupermegabra – om inte världen går under. Sedan min kusin berättade om mayaindianernas undergångsteori för mig när jag var liten har jag haft det i bakhuvudet hela tiden. Typ ”kör hårt innan 2012, för sedan sprängs jorden”. Om den inte gör det tänkte jag börja året med att åka till San Francisco. Det blir fint.


Vad är det uppstickigaste du gjort det senaste året?
– Oj, vilken svår fråga. Grejen är att jag nog ganska omedvetet går mot många strömmar ganska ofta. Det har gjort sedan jag var ett kiddo. När jag var 13 år hade jag kort hår, Wu-tanghoodie, baggyjeans och blev kallad ”killen” typ varje dag. Nu säger jag ”fitta” och ”spermasprut” i riksradio. I andras ögon kanske jag sticker upp, men själv känner jag mest att jag bara gör det som känns rätt för mig helt enkelt.  Jag har aldrig själv tyckt att jag är uppstickande eller normbrytande, det är andra som vill kalla det för det. Det viktigaste är att man inte gör något med syftet att bara provocera eller väcka uppmärksamhet, utan att man gör det för att man är trygg i sig själv och kan förmedla något vettigt med det.

Melody Farshin, 23, komiker som varit ambassadör för fördomsprojektet Stereotyper

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Min standup är väldigt satirisk, därför är min största inspirationskälla självklart samhället i sig och allt vad det bjuder på. Jag försöker fylla min vardag med starka och drivande människor för att ständigt hålla mig motiverad. Dessa starka karaktärer möter jag både bland privata vänner, komikerkollegor och främlingar. Men jag måste erkänna att ilska och frustration är de känslor som gör att jag producerar mest stand-up material, och det dyker upp nästan varje gång jag ser på nyheterna.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att uppträda på ett ettårskalas skulle jag tro. Standup är väldigt vuxet och handlar mycket om språk och publikens egen list. Bebisar refererar lite annorlunda så jag var nog snarare en av clownerna. Haha.

Jag har även vidgat mina gränser som komiker och tagit mig an ett redaktörsjobb, där jag tillsammans med bokförlagen Vulkan och Natur & Kultur samt nöjessidan Finest.se drev en uppsatstävling om stereotyper och fördomar. Jag fick åka runt och intervjua kända svenska ansikten om de fördomar de har råkat ut för och fick läsa massvis av fantastiska uppsatsbidrag. I dag är boken färdig och ute på Adlibris. Den heter Stereotyper 2011 och den är min lilla, lilla bebis.

Vad har du för planer för 2012?
– Fortsätta utvecklas och nå ännu större scener och sikta högre. Standup är en seg bransch där du oavsett kvalificering endast kan nå en viss nivå av erbjudanden om du inte syns dagligen på tv, vilket jag inte lär göra då kvinnliga komiker inte välkomnas på samma sätt. Men jag hoppas på att kunna bryta den redan uppnådda och eviga nivån. 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Idag är det mer accepterat att vara mot muslimer än att vara för eller åtminstone neutral gentemot dem. Jag visar dem, trots att jag inte är muslim själv, att det går att vara en gullig teletubbie även om man ser ut som en taliban. Jag är även brutalt ärlig på scen och kastar sanningen i ansiktet på folk om hur vårt samhälle ser ut med alla dess fördomar som stiftats som lagar. Det väcker ofta tankeställare hos publiken.

Moa Quist, 23, svensk mästare i vattenkrig i Södertälje och en av drivkrafterna i ungdomsföreningen Molto

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Jag inspireras av många personer men ska lyfta två exempel. Den första är min döda farmor. Hon var en stark entreprenör som valde att byta karriär sent i livet för att driva företag och en person som peppat både mig och många i sin närhet och inspirerat mig såväl med sin inställning som vad hon lyckats med. Hon stod alltid upp för sig själv och visade att allt är möjligt om man anstränger sig för det man tror på, men även hur viktigt det är att njuta av livet och belöna sig själv. Journalisten Camilla Björkman som driver frilansbloggen är även hon en förebild som jag inspireras mycket av. Dels för att hon är så driftig och generös med konkreta tips som jag har användning av för att utveckla mig själv och mitt frilansande, men framförallt för sin positiva inställning. Det var Camilla som fick mig att våga satsa heltid på skrivandet.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att utveckla de verksamheter jag är med och driver genom att nå ut till större del av Sverige.

 

Vad har du för planer för 2012?
– Att slutföra en bok och dokumentärfilm om kreativitet inom projektet Kreativa Sverige av Molto. Att Molto expanderar till fler städer, att göra ett publikt event som aldrig gjorts förr och att skriva fantastiska artiklar till fler tidningar.


Vad är det uppstickigaste har gjort senaste året?
– Det mest uppstickiga måste ha varit när jag arrangerade det gigantiska vattenkriget i Södertälje där över 2000 alla möjliga personer deltog inklusive brandkåren med sin största tankbil. Såväl dj:s som räddningstjänst och ordningsvakter ställde upp ideellt.

 

 

 

Läs mer:

» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100