2 Mar 2011 kl: 00:00

”Jag drivs av känslan jag känner när jag lyckats med någonting”

Hoppa till:
Elin Bäckman
Elza Kazemi
Emma Hendéus
Jennie Skogsborn
Kristina Lukes


« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

ELIN BÄCKMAN 31 år, vd, Acne advertising

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Den största utmaningen är densamma som nyckeln till ett framgångsrikt ledarskap, att få med sig hela gruppen på tåget. Jag är otroligt driven och kör på i full fart men det är viktigt att ta sig tid att kolla bakåt och se till att den grupp man leder hänger med och förstår vart vi är på väg. Det behöver jag bli bättre att påminna mig själv om.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag drivs av känslan jag känner när jag lyckats med någonting och har uppnått ett mål.  Den där känslan av att ”yes, jag visste väl att det skulle gå”, den är min drog och värd allt slit och hårt arbete. För varje framgång och varje mål som uppfylls får jag energi att ta mig igenom nya (oundvikliga) utmaningar och problem på vägen mot nästa mål och framgång.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Svårt. Men det vore spännande att få jobba ihop med en sådan superentreprenör som exempelvis Richard Branson. Hur han är som ledare har jag ingen aning om, men det är stimulerande att omge sig med människor som bara ser möjligheter.

4. Vad gör du om tio år?
Jag har fortfarande en ledande befattning och med 10 års längre erfarenhet är jag troligtvis en starkare och bättre ledare. Jag är verksam inom näringslivet och arbetar såväl operativt i bolag som med styrelsearbete. Jag hoppas också att jag gjort någonting mer av min vilja att jobba med unga tjejers självkänsla och att jag bidrar till att all den ambition och talang som finns bland unga inte missas utan lyfts fram och i längden omsätts i arbete och företagande.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag inspireras av alla böcker, filmer och musik som handlar om människor med integritet som slagit i underläge och lyckats mot alla odds. Jag är rätt blödig och ingenting går upp mot en klassisk Hollywoodproduktion på temat ”the american dream”.

ELZA KAZEMI, 34 år, handelssekreterare och chef, Exportrådet på Balkan

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Jag ansvarar för Exportrådets verksamhet i 9 länder. Mina utmaningar är att jag jobbar i en internationell miljö med medarbetare från flera olika länder och olika kulturell bakgrund. Fysiskt är mina medarbetare placerade på olika orter i världen och vissa är relativ unga och juniora, vilket stundtals kräver att jag anpassar min ledarstil ständigt. Vidare är våra kontor oerhört små, vilket innebär att jag måste se till att mina medarbetare är oerhört engagerade och delaktiga i allt.  En annan utmaning är att mina chefer och kunder sitter i Sverige och har inte alltid rätt bild av hur det är att bedriva verksamhet i de länder där jag opererar.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Hos nära och kära.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Hillary Clinton eller Jan Eliasson.

4. Vad gör du om tio år?
Jobbar internationellt, kanske på ett eget företag.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Madonna. Perfektionen ”her self”!

EMMA HENDÉUS, 34 år, vd, Thorlabs Sweden

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
En sak som nog inte är en så stor sak för många är att som ledare står man ofta i centrum. Jag är långt ifrån bilden av den karismatiska ledaren och jag tycker ärligt talat att det är jobbigt att prata inför stora grupper människor. Min roll ställer kravet att jag måste tala upp för mitt företag och för de människor jag leder, oavsett om det gäller inför det egna företaget, den internationella managementgruppen eller Svenska Optik Sällskapet/Photonics Sweden/kommersiella företagskunder. Har presenterat företaget för forskare/representerat företaget på mässor och jag håller regelbundna företagsmöten. Även om det blir lättare och lättare så nyper jag mig hårt varje gång.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Är nog precis som de flesta och gillar att umgås med nära och kära på landet, laga mat, småfixa/renovera eller bara ta det lugnt i trädgården med en god bok. Även måla i olja och Kung Fu filmer (allt ifrån Tarantinos storproduktioner som Kill Bill till små taiwanesiska produktioner med osynkade läpp rörelser och alldeles för mycket entusiasm för ljudeffekter).

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag måste svara min nuvarande chef och arbetsgivare. Människor skakade, milt sagt, på huvudet när jag gick från en bra tjänst på ett lönsamt företag med fina viner och lyxig champagne till att börja på ett skakigt fotonikföretag ingen hade hört talas om. Det var dock ett medvetet val. Även om jag trivdes på min tidigare arbetsplats sökte jag mig aktivt till ett teknikdrivet företag som arbetar med morgondagens utmaningar – tidig diagnostisering av sjukdomar på grund av en åldrande befolkning, energifrågan och teknikforskning inom medicin och miljö. Företagets mål, att tjäna det forskarsamhälle som driver dessa frågor, i kombination med att min nuvarande chef ger mycket ansvar och mycket befogenheter gör att jag i dagsläget inte kan tänka mig en bättre arbetsgivare. Om jag skulle spekulera i andra potentiella chefer så är egenskaper som ärlighet, rakhet, mod och integritet egenskaper jag beundrar. Catharina Lagerstam är bara ett exempel på en person som visat konkret prov på dessa egenskaper.

4. Vad gör du om tio år?
Två områden som fångat mitt intresse och som jag tycker att det är både roligt och stimulerande att arbeta med är miljö och leverantörscertifiering. I och med senaste årens utveckling mot en global ekonomi har det blivit allt viktigare att ställa krav och ta ansvar i alla led i produktionskedjan. För oss som handlar mycket mot Kina är frågan relevant för att försäkra både sunda arbetsförhållanden och en miljömedvetenhet. (För att konkret säga vad vi faktiskt tittar på är det barnarbete och direkt osunda arbetsförhållanden och miljöcertifiering/medvetenhet. Kina är ju långt ifrån Sverige som standard. När våra leverantörer inte vågar visa oss sina produktionsförhållanden måste vi ta ansvaret och backa, hur bra priset eller ledtiderna än verkar vara). Båda dessa områden tror jag kommer att växa i relevans under kommande år och det är ämnen som jag ser det som självklart att integrera mer i drivandet av företag oavsett om arbetet kommer att ske i nuvarande bolag eller andra företag/institutioner. Om tio år hoppas jag att jag fortfarande tycker att det är lika stimulerande att driva företag och leda andra även om jag vill ha en jämnare balans mellan privat och arbetsliv. Med två små tvillingkillar på väg har jag en glädjande och minst sagt exponentiellt växande misstanke att familjen kommer att ta en avgjort större plats än i dagsläget.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag blir inspirerad av konst, artiklar, böcker, musik, resor, dokumentärer, filmer, mode, människor, teknik, arkitektur.

JENNIE SKOGSBORN, 35 år, global e-handelschef, Scandic hotels

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Jag ansvarar för affärsområdet e-handel inom Scandic som innefattar försäljning, online marknadsföring, redaktion samt web utveckling.
Varje del kräver mycket energi och engagemang vilket i sig är en utmaning att hålla ihop. Just nu är det ena benet mer utmanade än övriga, webutvecklingen som är ett affärskritiskt område för Scandic och också mycket komplext. Jag brottas med organisatoriska utmaningar mellan IT och eCommerce team, hur affärssidan och IT ska jobba tillsammans samt gränsdragningen däremellan. Utöver det har vi utmaningar i hur vi hanterar projekt och linjeverksamheten som idag består till stor del av samma resurser vilket skapar stress. Den tredje utmaningen gäller hur vi ska prioritera bland alla de projekt som väller in från organisationen, gapet är just nu stort kring önskemålen från organisationen och vad vi som organisation klarar att leverera med lite resurser.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Genom familj och vänner. Jag försöker att ha balans mellan jobb och
fritid, jobba mindre och vara mera effektiv. När jag jobbar ger jag 100 procent men så fort jag lämnat jobbet så stänger jag av för att vara mottaglig för annat och på så sätt också få inspiration och kraft.  Jag tränarför att hålla mig i form. Bollar jobbrelaterade ämnen genom nätvärk ochhar precis fått en mentor som sitter i Microsofts ledning. Det ger både inspiration och energi.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Anders Ehrling tillträdde nyligen som CEO på Scandic Hotels. På bara ett halvår har han gjort ett avtryck i organisationen och förändrat vår kultur. Han föregår med gott exempel genom att vara oerhört nyfiken och lyhörd, en ledare som ställer mycket frågor och genom dessa utmanar han ständigt. Han litar på sina medarbetare och är oerhört engagerad. En prestigelös och mycket jordnära person. Han tror på en lärande och utvecklande organisation, en organisation som kan vara självförsörjande och därmed mindre beroende av enstaka personer.

4. Vad gör du om tio år?
Jag ser olika vägar framför mig. Antingen så är jag marknadsdirektör
eller produktutveckligschef på ett större företag. Ett andra spår är att jag driver ett eget företag förmodligen inom e-handel. Jag och min man har förmodligen två barn (väntar just nu mitt första).

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Madonna är en fantastisk artist som skapat sig själv från ingenting till världsartist. Hon förnyar sig ständigt och utvecklas. Hon är inte bara artist utan också dansare, låtskrivare och skådespelerska samt
författare. Hon lyckas med allt hon tar sig för. Dedikerad, fokuserad
och engagerad.

 

KRISTINA LUKES, 34 år, marknads- och innovationsdirektör, Abba seafood

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Kommunikation. Varje dag hanterar jag kommunikativa utmaningar – allt ifrån kommunikation av tydliga och inspirerande mål, säkerställa fokus, låta mina egna bestämda åsikter utmanas till att säkerställa förtroende och konsekvens i turbulenta tider.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Lite olika beroende på vilken energi jag behöver men jag är bra på att tanka energi lite överallt. Min familj, vänner, kollegor. En bra prestation, god mat, en löprunda eller bara ett riktigt gott garv.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag presterar på topp med en utmanande och fokuserad chef som vågar sätta högtflygande och gärna banbrytande mål. Har haft förmånen att arbeta med många bra ledare men skulle jag önska mig någon i framtiden vill jag gärna känna mig obekväm (det är då man lyfter sig). Det skulle vara spännande att se vad jag kunde leverera med en galenpanna som Richard Branson till chef. 

4. Vad gör du om tio år?
Fortsätter utmana mig själv och har roligt.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
För tillfället inspireras jag mest av min nyfödda lilla son Arthur men även ledarskapslitteratur kring Appreciative Inquiry. En management metodik som skapar fokus genom frågor. Frågor kring resultatskapande aktiviteter/beteenden och organisationens styrkor för att förstärka just dessa beteenden och därmed leverans.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75