”Jag blir själsligt trött när jag tänker på mingel”
28 Mar 2018 kl: 00:00

”Jag blir själsligt trött när jag tänker på mingel”

Av alla råd jag fått minns jag särskilt ett från medieprofilen Viggo Cavling. När jag pluggade på JMK, före detta Journalistikhögskolan, höll han en öppen föreläsning som kort gick ut på att han sågade utbildningen och menade att det vore mer effektivt om vi gick till Riche för att nätverka i stället.

Men att mingla lätt och ledigt har aldrig varit min grej. Faktum är att jag fortfarande känner en själslig trötthet när jag läser rubriker som: ”Så minglar du som ett proffs” – och särskilt matt blir jag om några av tipsen dessutom lyder: ”Använd dig av storytelling för att berätta saker du varit med om”, eller: ”Använd accessoarer som ni kan prata om”. Då vill man ju bara gå hem, på alla sätt.

Eftersom du befinner dig på en karriärsajt kanske du förväntar dig en text där någon berättar om hur hen gick från mingelnovis till expert och hur du kan göra detsamma. Då måste jag tyvärr göra dig besviken – för det har inte hänt mig. Men jag har trots allt lärt mig tre, om än mycket grundläggande, saker.

”När turen kom till mig skakade jag bara på huvudet och sa: ‘Nej nej, jag är bara Julias kompis’.”

Se till att ha en uppgift

Om du har möjlighet till det alltså. Att få dela ut champagne, visa vägen eller välkomna i dörren är konkreta uppgifter och medan eller efter du utfört sysslan känns det lite mer naturligt att inleda en konversation. Du har dessutom en självklar roll där du glömmer både dig själv och universums oändlighet för ett tag.

Du är mer än ”bara Julias kompis”

När jag en gång följde med en vän på en kokboksrelease hamnade jag i en ringformad klunga ute på förlagets uteplats. Olika fotografer som plåtade mat presenterade sig för varandra och när turen kom till mig skakade jag bara på huvudet och sa: ”Nej nej, jag är bara Julias kompis”. Jag vet inte riktigt vad jag ville uppnå den kvällen men det var i alla fall inte att försöka framstå som en intressant person. Man kan vara från Trollhättan eller bara vad som helst – allt är faktiskt bättre än att du bara är Julias kompis.

Ta av dig kappan – oavsett hur länge du ska stanna

Ytterligare ett kokboksmingel. Jag skulle bara svänga förbi på ett snabbt glas vin och tog aldrig av mig ytterkappan. Det blev varmare och varmare där nere i källaren men eftersom jag ju alldeles strax skulle gå och bara försökte hitta ett bra tillfälle att säga hej då, fortsatte jag att behålla den på. Det visade sig vara ett dåligt beslut. Väl ute i den friska luften svartnade det för ögonen och jag svimmade för första gången i mitt liv och dessutom i en gränd. Någon ringde en ambulans men den fick jag hoppa ur efter något kvarter eftersom de kunde konstatera att det var en ofarlig svimning där jag hade klarat mig fint.

Jag må ha lärt mig några grundläggande saker men jag måste ändå erkänna att jag blev lite glad när jag intervjuade Richard Lyko, grundaren av det framgångsrika hårvårdsföretaget Lyko, och han på frågan om sina bästa entreprenörtips bland annat svarade: ”nätverka mindre”.