Jag arbetar med Brasilien, Japan, USA och resten av världen
10 Dec 2014 kl: 00:00

Jag arbetar med Brasilien, Japan, USA och resten av världen

Aboozar Zarini följde med sin fru från Teheran till Umeå. Intresset för IT och programmering ledde honom vidare till västkusten och Lernia.

Berätta om din roll på Lernia!
– Jag är konsult för Lernia och jobbar för tillfället på Volvo Trucks som Release Handler, vilket innebär att jag arbetar med särskilda delar av fordonens mjukvara. Jag assisterar ­projektledarna, hanterar schemaläggning och testar mjuk­varan med våra testsystem.

Vad är mest spännande med ditt jobb?
– Dels att verksamheten är så internationell. Jag sam­­arbetar med människor från Volvos verksamhet i Brasilien, Japan, USA och resten av världen, och det är något jag verkligen uppskattar. Och att jag får arbeta så nära program­varuutvecklarna. Jag har studerat både projektledning och programvaruutveckling, en del av mig längtar alltid tillbaka till programmerandet så det är kul att få hjälpa dem i deras arbete.

Och vad är den största utmaningen?
– Mjukvaran som Volvo har är speciellt designad just för dem. Den följer inte alla regler du får lära dig när du studerar, så du måste nästan börja om från början när du blir anställd här. Men det tycker jag är roligt, utan utmaningar blir jag lätt uttråkad.

Ser du dig själv som anställd hos Volvo eller hos Lernia?
– Jag går ju till Volvo varje dag, och i stort sett är det ingen skillnad mellan mig och de som är direkt anställda av Volvo. Men Lernia finns alltid där som min support. Skulle jag ha ett problem på arbetsplatsen kan jag vända mig till dem och det känns som ett väldigt bra stöd.

Vad fick dig att söka jobb hos just Lernia?
– Jag kommer från Iran och bodde med min fru i Teheran när hon blev antagen till ett Masterprogram på Umeå universitet. Vi ville inte ha ett distansförhållande så jag flyttade med henne till Umeå. Efter att ha arbetat på distans för min iranska arbetsgivare i ett halvår tyckte jag att det var dags att hitta ett jobb här. Lernia lockade mig eftersom de arbetar med stora företag som Volvo och Gemalto, som båda har expertkompetens inom just programmering och IT.

Vilket intryck fick du av Lernia som nyanställd?
– Ett väldigt familjärt och omtänksamt intryck. Jag kan ge dig ett exempel: jag flyttade till Göteborg för att ta jobbet hos Lernia och som nyinflyttad var det inte helt lätt att hitta boende. När jag berättade för min konsultchef på Lernia att jag inte hittade en lägenhet föreslog han att jag skulle flytta in med honom i hans villa så länge, vilket jag gjorde. I dag är han en av mina närmaste vänner.

En flytt till Göteborg – då blev det ett distansförhållande med din fru ändå?
– Ja, men bara under en kort tid. Hon kunde lyckligtvis fortsätta sina studier på Chalmers, och i dag har hon studerat klart och arbetar i Göteborg hon också.