”Jag är oändligt trött på peka finger-samhället”
22 Jan 2018 kl: 00:00

”Jag är oändligt trött på peka finger-samhället”

Den digitala utvecklingen och kanske främst sociala medier har revolutionerat vår vardag, gett oss möjlighet att interagera med hela världen, hitta likasinnade och nya sammanhang. Organiseringen av ideellt engagemang kring flyktingsituationen och välgörenhetsorganisationers räckvidd är goda exempel där det digitala samhället fått fler att engagera sig.

”Bakom våra skärmar är det ännu lättare att ta till de grova anklagelserna.”

Det har aldrig varit lättare att ta ställning än det är i dag – men det är inte enbart av godo. Lika snabbt som det går att ena goda krafter går det att också bilda en mobb. Att gruppera sig, ryta ifrån och att peka finger mot den som står i andra ringhalvan gör vi i dag med ett snabbt ingrepp på mobilen. Och bakom våra skärmar är det ännu lättare att ta till de grova anklagelserna, orden och namnen. Om någon skulle ta illa upp på riktigt kan man alltid skylla på yttrandefriheten och på att det är modernt att ta ställning och att ryta ifrån.

Källkritiken verkar också ofta lysa med sin frånvaro. Mängden desinformation från tveksamma källor, exempelvis rasistiska, borde göra oss vaksamma och få oss att alltid tänka både en och två gånger på vem som är avsändare innan vi delar artiklar. Om inte så blir vi brickor i ytterligare en fight som försöker vända grupper emot varandra.

Kommentarsfälten och våra twitterflöden matas dagligen av påpekanden om varandras åsikter. Inte sällan med anonyma avsändare som eldar igång diskussionen som många gånger på vägen glömmer vad som artikeln egentligen handlade om.

Ibland känner jag mig oändligt trött på detta peka finger-samhälle där vi lägger massor av tid och fokus på att hitta varandras fel, felsägningar och olyckliga ordval och aktiviteter istället för att fundera på vad tanken eller syftet var. Tänk om vi skulle lägga lika mycket tid på att hitta sätt att enas och försöka hitta vägar framåt som vi lägger på motsatsen – tänk så mycket gott vi skulle kunna åstadkomma. Rörelsen #metoo är ett bra exempel om något på en digital revolution som tjänar ett gott syfte. Det ger mig ändå hopp inför framtiden.