10 Maj 2012 kl: 00:00

”Jag är mest stolt över de murar jag lyckats riva”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Karin Nolke Grubbström
Malin Smidskog
Maria Blomqvist
Nisha Besara
Rebecka Carlsson

 

KARIN NOLKE GRUBBSTRÖM, 31 år, generalsekreterare, Scouterna

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Att leda en stor förändringsprocess där flera organisationer ska gå samman och bilda något nytt, samtidigt som vi fortsätter att leverera stöd till vår lokala verksamhet och är relevanta för omvärlden. Det är lätt att bli för intern och rikta för mycket fokus inåt i en förändringsprocess av det här slaget. Det kan också skapas mycket oro och frustration i samband med förändringar och då är det viktigt att hålla siktet inställt på målet – för vår del att så många barn och unga som möjligt ska bli redo för livet i Scouterna.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Jag är oerhört stolt över att ha ingått i ledningen för World scout jamboree 2011, ett läger som samlade över 40 000 deltagare från hela världen. Att operativt leda ett så stort arrangemang var en möjlighet för mig att testa en typ av ledarskap som skiljer sig från det ledarskap jag utövar till vardags. Situationer uppstår som kräver mod, snabba beslut och tydlighet. I en organisation med flera tusen funktionärer är informationsspridning och kommunikation viktiga delar.

3. Vad gör du om tio år?
Om tio år leder jag sannolikt någon form av verksamhet, mer vet jag inte. Jag väntar mitt första barn och tror att en utmaning framöver, som jag delar med många andra, kommer att bli att kombinera föräldrarollen med arbetslivet.

MALIN SMIDSKOG, 36 år, transportchef, Ica Sverige

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Att se varje medarbetare och säkra att de alla får rätt förutsättningar för att prestera i sina respektive roller. Att hjälpa dem till nytänkande och att bryta gamla strukturer och traditioner för att komma vidare med sina arbetsuppgifter

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Jag är mest stolt över de murar jag lyckats riva inom min avdelning, och den laganda som vuxit fram under det år vi arbetat tillsammans. Vi är inte framme än, men har kommit en god bit på vägen.

3. Vad gör du om tio år?

Om tio år driver jag mitt eget företag, kanske en butik av något slag − gärna en matbutik.

 

MARIA BLOMQVIST, 33 år, manager SPG operation EDC Sweden Borås, Ericsson

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Min största utmaning som chef är att trycka på min egen broms. Jag älskar utmaningar och förändringar och vill helst ha dem kring mig hela tiden. En del är som mig och gillar det sättet att jobba, medan andra behöver mindre utmaningar och färre snabba förändringar.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Jag har under 2011 haft förmånen att jobba med två grupperingar med chefer där merparten har varit relativt nya i sin roll. Det jag är mest nöjd med är att få dessa starka, individuella viljor att lyfta blicken och förstå hur den lilla avdelningens beslut och arbetssätt påverkar kringliggande avdelningar. Att de måste jobba som ett lag men behålla sina egna styrkor. Vi har även påbörjat resan med att skifta fokus från att bara tänka här och nu, till att inse vilka konsekvenserna av besluten blir. Det är en grymt härlig känsla där individerna själva ställer kritiska frågor och tänker ett steg längre.

3. Vad gör du om tio år?
Jag jobbar fortfarande nära människor i någon form av ledande position, i en roll som är utmanande och inspirerande. I Sverige eller någon annan del av världen.

 

 

NISHA BESARA, 33 år, general manager, Svenska postkodlotteriets kulturstiftelse

1. Vilken är din största utmaning som chef?

Att hela tiden försöka navigera och hamna rätt − mellan detaljer och helhet, mellan lyhördhet och effektivitet − och att känna att både jag är nöjd med arbetet och att alla runt mig (medarbetare, styrelse, samarbetsparter) är nöjda med det vi gör tillsammans.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?

Att jag bytte bana.

3. Vad gör du om tio år?

Jag hoppas att jag finns kvar i kultursektorn.

REBECKA CARLSSON, 25 år, språkrör, Grön Ungdom

1. Vilken är din största utmaning som chef?

Mitt ledarskap handlar om visionen – att ständigt och i hela organisationen behålla den i fokus, hålla den levande och få den att bli till konkret politik. Det är en utmaning i vår tid när många försöker reducera politiken till att handla om småfrågor och statsministern öppet varnar för oss med visioner.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Dels vågade vi ställa om till kampanjorganisation så att vårt fördubblade medlemsantal ska bedriva progressivt påverkansarbete inte bara i valrörelserna utan hela tiden. Dels tog vi oss an frågan om hur framtidens ekonomi ska utformas utifrån vår tids utmaningar vilket jag också skriver en bok om.

3. Vad gör du om tio år?
Jag vill jobba för det jag gör nu hela livet. Då kanske som entreprenör som reformerar modeindustrin som i dag är allt annat än vacker. Kanske som FN-chef som utvecklar den globala styrningen och samarbetet. Kanske som finansminister som reformerar det ekonomiska systemet. Eller något helt annat.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare 2012

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2012, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2012, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2012, plats 51-75

 

 

 

I samarbete med våra kunder och partners

Insights:

Här är företaget som formar morgondagens kvinnliga ledare

 

SKANDIA:
”Vi är lite vassare än andra” Hanna Jacobsson, på Varma listan över Framtidens kvinnliga ledare, vet att glädje och inspiration för teamet framåt. Och ger resultat.

» Här är hennes bästa tips till unga i karriären