Jag är helt besatt av mitt jobb och född till att göra det!
23 Jun 2009 kl: 00:00

Jag är helt besatt av mitt jobb och född till att göra det!

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Jag är 43 år och gift med Mats, projektledare på Posten frimärken. I familjen ingår också Nelly, 3 år och adopterad från Kina samt Bjarne, 5 år, flat coated retriever.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Jag har studerat både vid musikhögskolan i Göteborg, sångpedagoglinjen och vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, där jag läste till körpedagog.

De första tio åren efter min examen i Göteborg satsade jag mest på att få jobb som sångerska, sjöng jazz på klubbar och festivaler och gjorde kyrkokonserter. Som ”brödjobb” arbetade jag som sångpedagog på kommunala musikskolan och musikgymnasier, samt började leda körer.

Jag har sjungit i kör sedan jag var liten, och var till exempel med i Voces Nordicae, Årets kör 2008, under några intensiva år. Jag har till min egen förvåning upptäckt att jag trivs väldigt bra i ledarrollen. Dessutom får jag mycket positiv feedback på mitt arbete och det är lätt att få jobb. Numera är det körledare jag känner mig som i första hand, men jag sjunger även jazz på företagsfester, och klassiskt i en professionell vokalensemble.

 

Du jobbar som sång-och körpedagog och sångerska, hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Efter dagislämning och en morgonpromenad med Bjarne jobbar jag hemifrån – mailar, planerar körer, ringer kunder, övar. Några dagar i veckan tränar jag, då oftast lunchpass. Vid 16.30-tiden kommer Mats hem, och då är det dags för mig att gå till jobbet. Jag leder körer tre kvällar per vecka. Ibland sjunger jag själv i vokalensemblen, som jobbar projektvis. Andra dagar har jag uppdrag på en kursgård, där jag använder körsång som en teambuilding-aktivitet. Men eftersom jag frilansar, finns det egentligen inga ”vanliga” dagar.

 

Vad tycker du om ditt jobb? Vad är roligast och vad är största utmaningen?

Jag är helt besatt av mitt jobb, det är det jag är född till att göra! Det roligaste, och den största utmaningen, är att få en grupp människor med olika kunskapsnivå och erfarenhet, och framför allt olika åsikter, att sikta mot samma mål. Att tillsammans under en termin jobba fram en repertoar, och sedan avsluta terminen med en konsert, det är väldigt tillfredställande.

 

Din specialinriktning som körledare är företagskörer, berätta mer om det!

En företagskör övar oftast direkt efter arbetstidens slut, t ex kl 17.30 – 19.30, men det finns även körer som övar en timma på lunchen. Den stora styrkan hos företagskörer är att de har en gemensam nämnare i sitt jobb, det ger automatiskt en god stämning och ger dem ny energi i sitt arbete. Oftast har man inga inträdesprov, alla är välkomna. Men jag har även haft körer, t ex på Swedbank, som hållit på i över 25 år och håller en hög nivå, och de brukar ha provsjungningar. Körerna brukar ha en konsert per termin, jul och vår. Ibland sjunger de också på företagets konferenser eller pubar. Jag ledde Poströsterna, Postens kör, under många år och vi hade en snapskonsert – publiken fick köpa öl, nubbe och silltallrik i baren, och kören sjöng dryckesvisor av hjärtans lust. Även publiken var med och sjöng allsång på några sånger. Det var kul!

 

Du håller också i konferensaktiviteter med teambuilding genom körsång. Hur går det till?

Det jag gör mest, är en aktivitet som jag kallar Körlaget: Jag har hämtat inspiration från TV-programmet ”Körslaget”, och delar in arbetsgruppen i två lag. Varje lag får lära sig en låt med enkla stämmor och koreografi. Sedan framträder man för varandra, betygsätter den andra gruppen och slutligen utses en vinnare. Jag håller också i workshops med mera röstinriktning, övningar för att stärka rösten och förbättra hållningen, samt dramaövningar som befrämjar samarbete och kreativitet. Givetvis kombinerat med körsång!

 

Är inte deltagarna nervösa?

Jo, en del får ju panik när de inser att de ska sjunga – OCH dansa! Men eftersom alla sjunger och rör på sig samtidigt, är det faktiskt ingen som hinner hålla koll på vad de andra gör, så det där brukar släppa efter ett tag.

 

Men hur är det egentligen – kan alla sjunga?

JA – alla kan sjunga! Mer eller mindre bra, såklart, för visst har en del musikaliteten med sig från födseln. Men mycket handlar om övning och vana, och framför allt inställning. Vågar man inte sjunga fel står man och spänner sig, och då låter det sämre. Jag har en kör som från start har vågat sjunga fel och starkt, och nu efter några år sjunger de både starkt, svagt men framför allt känslosamt och vackert. Att sjunga är muskelarbete, precis som vilken annan fysisk träning som helst. Koordinationen mellan hörsel och stämband är definitivt något man kan öva upp, dvs att kunna höra tonen inne i huvudet innan man tar den. Jag har haft sångelever som inte kunnat ta en enda ton rätt, men alla har lärt sig sjunga förr eller senare.

 

Vad är ditt bästa tips till någon som är nervös att sjunga inför andra?

Det är OK att vara nervös! Rösten är det mest personliga du har, det vore konstigare om man INTE blev nervös. Dessutom blir alla nervösa, oavsett nivå. Jag har själv suttit med hjärtklappning i en halvtimme på tunnelbanan på väg in till musikhögskolan, för att jag skulle sjunga ett solo på några takter! Det värsta som kan hända är att man sjunger fel, och det är faktiskt ingen katastrof, såvida du inte ska provsjunga till Metropolitan.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Efter en genomförd vårkonsert ombads jag att sätta mig ner längst fram i publiken. Sedan körde kören igång en hyllningssång till mig. En av basarna, David Finer, som är styvpappa till Rennie Mirro, hade skrivit texten, och sen hade de tagit hjälp av Rennie och övat in en koreografi. De hade övat hela terminen på detta! Jag kände bokstavligt talat hur jag tappade hakan, och tills slut blev jag så glad att jag började gråta. Det är den bästa feedback jag någonsin har fått!

 

Vad har du för karriärmål och drömmar?

Jag skulle vilja kombinera körledandet och det egna sjungandet med att leda workshops i körsång, alltså det jag gör nu men i större omfattning mot företag. Eftersom jag har fått mycket positiv respons på mitt ledarskap, skulle jag vilja hålla i föreläsningar/workshops om likheterna med att leda kör och att leda ett företag. Själva ledarskapet tycker jag är det allra mest intressanta med mitt jobb!

 

Vad är det mest spännande i ditt liv/din karriär just nu?

Att jag efter ett år av hård marknadsföring börjar få uppdrag i teambuilding. Det är något jag har drömt om länge, men inte riktigt vågat satsa på fullt ut.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Lyssna på din magkänsla – och tro på att den vet den rätta vägen att gå! Och använd dina kontakter, man har alltid fler än man tror.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Jag fick ett tips av en kompis som har haft egen firma länge, och tänkte att det kunde vara ett bra forum för att få nya kontakter utanför musikvärlden.

 

Spana in Karins Shortcutprofil!

Kontakta Karin!

 

Läs om flera av Shortcuts medlemmar:

Bästa karriärtipset: ”Ha rätt chef!”

Så får du nytt jobb 2009