Ja, du kan plugga och elitträna samtidigt!
21 Nov 2014 kl: 00:00

Ja, du kan plugga och elitträna samtidigt!

Tre timmar om dagen är minsta möjliga tid som Anna Skeppstrand vistas i stallet, varje vecka, året om.

– Vare sig jag rider eller bara är där och sköter om hästarna tar det mycket tid, men det är det värt.

Hela Annas familj har ett stort hästintresse och själv började hon rida redan när hon var fem år. Med åren började hon även att tävla i dressyr, en sport som kräver en stor portion uthållighet och disciplin.

– Enkelt beskrivet är dressyr som en dans med hästen. Det är en sport som är väldigt tids- och tålamodskrävande och det tar många år att utbilda en häst och få den till de högsta tävlingsklasserna.

”När jag är i stallet får jag distans till studier och annat, men oavsett sport är det ett bra sätt att slappna av på och skingra tankarna”

Att Anna har tålamodet som krävs råder inget tvivel om. Hon tävlar på högsta nivå, har varit med i ungdomslandslaget i flera år och deltagit i flera stora tävlingar i Europa. Att hon samtidigt studerar till civilekonom vid Stockholms universitet stärker bevisen på hennes uthållighet.

– Tyvärr är det inte så vanligt att tävla i ridsport på elitnivå och studera samtidigt. Det är lite antingen eller för de flesta, vilket jag tycker är synd. För det går jättebra att göra båda delar. Bara du har intresset och planerar.

Goda studieresultat i kombination med hennes tävlingsresultat har bland annat resulterat i att hon har tilldelats Uppsala universitets Eric Lette-stipendium, som är instiftat för att uppmuntra såväl studier som idrott på elitnivå. Stipendiet ges till den student vid ett svenskt universitet eller en högskola som har mest framstående studie- och ridmeriter.

– Jag är jätteglad för att det här stipendiet har instiftats! Det behövs mer ljus och uppmärksamhet kring möjligheterna med att kombinera tävling och studier. För tyvärr är det så att många slutar med sina sporter och intressen när de börjar studera, inte minst inom ridningen, och jag tycker inte att man ska behöva det. Så det är bra med en sådan här uppmuntran.

Fördelarna med att både studera och elitträna är många, berättar Anna, och även om alla inte är intresserade av att elitsatsa vill hon uppmuntra fler att ägna sig åt ett intresse vid sidan av studierna.

– Jag tycker att man lär sig att ta tillvara på sin tid på ett mycket bättre sätt. Själv blir jag väldigt fokuserad och koncentrerad på det jag gör för stunden. Jag har lärt mig att planera och prioritera och jag får saker gjorda.

En annan fördel är att du kopplar av när du har ett helt annat intresse vid sidan av studierna, fortsätter Anna.

– När jag är i stallet får jag distans till studier och annat, men oavsett sport är det ett bra sätt att slappna av på och skingra tankarna.

Annas tips till andra studenter är ta sig tid att fundera på vad som får dem att må bra och ha roligt, och att sedan ge sig själv tid och utrymme till det.

– Jag tror att det är jätteviktigt att ha någonting mer i livet utanför studierna som ger energi och som är roligt. Studierna blir lättare då och livet blir roligare.