Internationell karriär med möjlighet att påverka
17 Sep 2014 kl: 00:00

Internationell karriär med möjlighet att påverka

I dag är Petra tillbaka på Riksbanken och arbetar med makrotillsynsfrågor, vilket aningen förenklat handlar om att försöka motverka finansiella kriser. – Att vara med och bygga upp ramverket för makrotillsyn i Europa har varit, och är, fantastiskt. Erfarenheterna och kontaktnätet jag byggde upp under utlandsåren har jag nytta av i mitt jobb varje dag. Jobbet är både krävande och stimulerande och det är viktigt att kunna ladda batterierna på fritiden, konstaterar Petra som utanför arbetet är en ­dedikerad mountainbikecyklist. 2011 deltog hon i veteran-VM i Brasilien och vann guld i sin åldersgrupp.

Hur skulle du vilja beskriva Riksbanken som arbetsgivare?

– Jag tycker att det finns oändliga möjligheter till utveckling, både i Sverige och internationellt via Riksbanken. Kompetensutveckling står högt på agendan och mixen av unga och äldre med olika erfarenhet och djup expertis ger en bra dynamik och energi. Att vi också har väldigt högt i tak och ett ­öppet diskussionsklimat förstärker dynamiken. Vi har en platt organisation med korta beslutsvägar och de flesta medarbetare interagerar på ett eller annat sätt med ledningen.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag lär mig något nytt varje dag och känner verkligen att jag utvecklas! Jag gillar också pionjärsandan inom ”mitt” område, som till viss del är nytt. Vi kombinerar många års erfarenhet och kunskap, med att bryta ny mark. Runt om i världen håller olika länder på att hitta formerna för hur de ska arbeta med makrotillsyn. Det är spännande att vara en del av det arbetet.

Vilka internationella karriärmöjligheter har Riksbanken gett dig?

– Här får du goda möjligheter till utbyten med andra länder. Vi jobbar till exempel mycket mot ESRB och Baselkommittén för Banktillsyn, men också Europeiska centralbanken, EU-kommissionen i Bryssel och andra EU-organ. Jag kommunicerar varje dag med kollegor i olika länder. Trots att Sverige är ett litet land är vi med och påverkar den internationella agendan en hel del. Jag har under mina år utomlands märkt att riksbankschefen Stefan Ingves har en tyngd internationellt när det handlar om frågor som rör finansiell stabilitet, det genererar en stolthet för oss som jobbar på Riksbanken.