6 Mar 2009 kl: 00:00

Inte speciellt jämställt

Har du behandlats nedlåtande på grund av att du är chef och kvinna eller känner du att dina manliga chefskollegor har större stöd för att gå vidare i karriären? Då är du inte ensam.  

I undersökningen Chefsbarometern intervjuades över 1 600 chefer. 40 procent av unga kvinnliga chefer, mot 4 procent av männen, kände att de någon gång tilltalats eller behandlats nedlåtande på grund av kön. Ett stöd från en högre chef kan vara viktigt för att kunna gå vidare i karriären. Tyvärr visar undersökningen att de kvinnliga cheferna inte får lika stort stöd från ledningen. Klara Adolphson är ledarskapskonsult för chefsorganisationen Ledarna som står bakom Chefsbarometern. – Yngre killar får i sitt chefskap nytta av att äldre manliga chefer identifierar sig med dem. Det är en viktig förklaring till att unga chefskvinnor tenderar att gå till en annan arbetsplats, när de känner att de inte får tillräckligt stöd från sin högre chef, säger hon till SvD. Att det finns fler äldre, manliga chefer än kvinnliga kan leda till jämställdhetsproblem även i rekryteringen av chefsjobb. Manliga unga chefer upplevde till exempel oftare att de hade liknande egenskaper som den som rekryterade dem till tjänsten och att detta var en viktig faktor till att de fick jobbet.  

Läs mer: Endast en av fyra chefer är kvinna. Det vill vi ändra på. Därför listar vi i maj för tredje året i rad Framtidens Kvinnliga Ledare. Inför internationella kvinnodagen på söndag kan vi redan nu presentera en orankad lista med namnen på 25 av de 75 kvinnor som har chansen att ta hem titeln i år. Läs mer här: http://blogg.shortcut.nu/?p=1108