22 Jun 2009 kl: 00:00

Inspiratör: Linda tände lyset

Under två och ett halvt år levde invånarna i Övertorneo i mörker. En segsliten tvist mellan kommunen och den lokala elleverantören resulterade i att samtliga gatlysen släcktes – tills Centerpartiets Linda Ylivainio oväntat röstades fram som nytt kommunalråd i september förra året. På bara ett par veckor lyckades hon lösa konflikten, och nu lyser lamporna igen.

– Det här var en av de frågor som kändes absolut viktigast för mig att lösa. Vart jag än gick mötte jag människor – från förstaklassare till pensionärer – som frågade samma sak: Hur blir det med lamporna? På vintern blir det så oerhört mörkt här, man såg inte sina egna fötter när man var ute och gick. Det var så klart jättejobbigt för alla som bor här.

 

Varför lyckades du lösa den här striden?

– Jag gick in med inställningen att ”det här måste vi lösa”, och elleverantören tyckte samma sak. Fast han var väl ganska road över att jag kom där helt pigg och käck. Förhandlingarna pågick under sju dagar och var väldigt intensiva, men till slut kom vi fram till ett nytt avtal som jag kunde presentera för kommunfullmäktige. Jag fick det godkänt, och tre dagar senare tändes lyset.

 

Vilka är dina styrkor som ledare?

– Jag lyssnar på andra och är väldigt handlingskraftig – har jag bestämt mig för något så tar jag mig dit.