Innovation skapar växtkraft på SCA
21 Nov 2016 kl: 00:00

Innovation skapar växtkraft på SCA

Massa- och pappersbruket utanför Umeå är en del av det ledande och globala hygien- och skogsindustriföretaget SCA. Här förvandlas timmerstockar till förpackningspapper med en unik styrka och renhet. Papperets långa livslängd och förmåga att klara fuktiga miljöer och varierande temperaturer gör det till ett utmärkt material för förpackningar inom livsmedels- och bilindustrin. Som produktchef på SCA Containerboard ansvarar Susanne Rutqvist för såväl produktstrategi och produktportfölj som marknads-och kundmix samt teknisk kundservice.

– SCA har starkt fokus på innovation och på marknadssidan arbetar vi tillsammans med våra kunder och SCAs forsknings- och utvecklingsavdelning med att skräddarsy produkter som möter kundernas olika behov. Till exempel har vi utvecklat ett omfattande utbildnings-material som beskriver tillverkningen från fiber till wellpapplåda. Denna utbildning skräddarsyr vi sedan utifrån det behov som kunden har, säger Susanne Rutqvist.

Paviljong i papper

Fokus ligger vid att både utveckla relationen till befintliga kunder och för marknads- och säljavdelningen gäller det även att identifiera nya kunder/intressenter.

– Vi har ett samarbete med Arkitekthögskolan i Umeå. Arkitektstudenterna fick först en utbildning i papperstillverkning av oss, därefter fick de fria händer att skapa vad de ville. Det slutade med att de byggde en hel paviljong i papper med hjälp av origamiteknik. Jag blev otroligt imponerad, säger Susanne.

Utveckling och utbildning

I rollen som produktchef har Susanne stor nytta av att ha jobbat som processingenjör på pappersbruket.

– Jag hann inte jobba mer än ett och ett halvt år som processingenjör innan jag valde att gå vidare i rollen som teknisk chef och i samband med att jag förra året höll i ett marknadsinriktat projekt fick jag upp ögonen för vilka spännande arbetsuppgifter som finns inom marknad och försäljning. En fördel med att arbeta i ett globalt ledande företag som SCA är att det finns stora möjligheter att utvecklas genom att söka sig till nya roller och verksamhetsområden. På SCA har vi inställningen att individer utvecklas kontinuerligt, främst genom erfarenheter i vardagen med sina kollegor men också genom riktade utvecklingsprogram.

SCA Care of Life

Susanne är stolt över att SCA utöver skogsindustriprodukter även tillverkar hygienprodukter som höjer livskvaliteten och förenklar vardagen för människor.

– SCA sätter såväl människor som miljö i fokus, ambitionen är att göra så bra produkter som möjligt samtidigt som vårt miljöavtryck ska vara så litet som möjligt. Det är en del av konceptet SCA Care of life.