Ingenjörsstudenter gör mjöl av ”fula” bananer
18 Feb 2015 kl: 00:00

Ingenjörsstudenter gör mjöl av ”fula” bananer

Många ton brunfläckiga bananer dumpas varje år direkt vid ankomsten till Helsingborgs hamn. Grossisterna ser dem som osäljbara. Ett matsvinn av stora proportioner alltså, men nu har en grupp Lundastudenter inom livsmedelsteknik arbetat fram en möjlig lösning på problemet: Bananmjöl.

– Vi skivar, torkar och maler ner hela bananerna, med skal och allt, i en mjölkvarn. Men vi upptäckte att de måste kokas först för att mjölet inte ska kladda, berättar Kajsa Nilsson, en av medlemmarna i projektet som totalt engagerat 8 studenter i ett halvår.

Slutprodukten, som även har fördelen att den är glutenfri, doftar och smakar svagt av banan. Civilingenjörsstudenterna har bland annat lyckats framställa en dessertpasta och flera kladdkakor, där banansmaken gifter sig fint med chokladen. Mjölet kan också med fördel strös över andra typer av efterrätter.

– Den största fördelen är att vi kan förlänga livet på frukten och hjälpa till att motverka resursslöseriet. Ju mindre mat som produceras för att slängas direkt, desto bättre, resonerar Kajsa.

Hon berättar att projektet tagits emot med entusiasm på universitetet, och att studentgruppen kan tänka sig en vidareutveckling av bananmjölet.

– Vi har helt klart märkt av ett intresse för mjölet och har pratat lite i gruppen om hur vi ska gå vidare. Leder arbetet ända till en produkt som hamnar ute i butikerna vore det så klart otroligt häftigt, säger Kajsa.