“Ingenjörskompetens är eftertraktad just nu”
26 Mar 2018 kl: 00:00

“Ingenjörskompetens är eftertraktad just nu”

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Högskolan i Skövde

– För mig är det viktigt att få ett bra och välbetalt jobb med många utvecklingsmöjligheter. Med en ingenjörsutbildning som grund vet jag att jag har goda förutsättningar att nå mina mål. Jag siktar högt och har alltid gjort. Eftersom jag älskar design och inredning hoppas jag kunna arbeta med produktutveckling av möbler efter examen.

Linnea berättar att hon valde att plugga till ingenjör eftersom hon ville ha en tung basutbildning i grunden för att vara säker på att bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Ingenjörer är en av de mest efterfrågade yrkesrollerna just nu och möjligheterna till jobb är stora. På Högskolan i Skövde läser alla ingenjörsstudenter tillsammans första året, oavsett inriktningar. Därefter är de olika inriktningarna antingen maskin, produkt eller design.

– Vår kompetens behövs framför allt på företag som står still och behöver en nytändning produktmässigt. Då är det bra att koppla in en ingenjör med designinriktning, som kan hjälpa till att utveckla företagets produkter. Vi är eftertraktade på marknaden just nu.

Vill du också läsa till designingenjör? Ansök senast 16 april!

Branschen har varit relativt mansdominerad fram till nu men allt fler kvinnor börjar söka sig till ingenjörsutbildningarna.

– Det behövs fler kvinnor i industrin och jag tror att det är en fördel att vara kvinnlig ingenjör eftersom det perspektivet saknas på många ställen i dag, berättar Linnea.

En stor fördel med Högskolan i Skövdes ingenjörsutbildningar är de små klasserna och den nära kontakten med lärarna. Eftersom ingenjörsutbildningarna håller en hög nivå med utmanande kurser är den täta kontakten en stor fördel för studenterna.

– Tack vare att klasserna är små har vi möjlighet att diskutera och ställa frågor. Vi lär oss även sådant som inte står i kursplanen, som att tala inför en grupp till exempel. Lärarna har resurser att fokusera på oss studenter vilket jag verkligen uppskattar.

Kurserna är korta och går i ett högt tempo men Linnea menar att trots utmaningen är det positivt att utbildningen innehåller svårare moment.

– Jag vill känna att jag lyckas ta mig över hinder och utvecklas. Om en utbildning är för lätt är det ett varningstecken enligt mig. Det är viktigt att lära sig något och känna sig tillfreds när en klarat av en svår tenta. Att utbildningen är utmanande visar också att den håller en hög nivå och att vi studenter kommer vara konkurrenskraftiga när vi väl tar examen, avslutar Linnea.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Högskolan i Skövde