”Inga ursäkter” som ledord på Thule Group
14 Dec 2015 kl: 00:00

”Inga ursäkter” som ledord på Thule Group

På Thule Groups huvudkontor i Malmö arbetar Emma Karlsson, Dino Tufek och de andra medarbetarna för att utveckla out­doorprodukter som underlättar för företagets kunder att leva ett aktivt liv. De flesta känner igen Thule-loggan från takboxar eller takräcken, men produktportföljen har under de senaste åren breddats betydligt och gjort Thule till en spelare att räkna med i outdoorbranschen. Med allt från joggingvagnar, vandringsryggsäckar och cykelhållare till tåliga iPhoneskal har de lyckats profilera sig som ett tydligt sport- och outdoorföretag. Alldeles nyligen börs­noterades dessutom bolaget.

”Alla ska ha förutsättningar att må bra och göra ett bra jobb”

Börsnotering innebär förändring

För Dino och Emma är börsnoteringen extra spännande. De jobbar nämligen på Thule Groups Treasury-avdelning och fungerar som den interna banken för bolaget och dess dotterbolag världen över.

– Vi arbetar bland annat med bolagets likviditet, riskhantering, finansiell rapportering och att bli ett publikt bolag, noterat på börsen, kommer göra att vi blir mer genomlysta och transparenta, säger Dino som jobbar som Treasury Manager sedan ett år tillbaka.

Emma som sedan fyra månader är Treasury Controller fortsätter:

– Det känns väldigt spännande för det är helt unikt att få chansen att vara med när ett bolag börsnoteras!

Mountainbiking med jobbet

Emma och Dino berättar att företagskulturen på Thule Group kännetecknas av frihet under ansvar, ett aktivt liv och stora utmaningar. Emma har trots sin korta tid hos arbetsgivaren redan haft ansvar för egna projekt – och blivit inspirerad av den aktiva livsstil som det uppmuntras till på företaget.

– Det är lätt att bli ”Thulefierad” och en am­bassadör för företaget. Vid frukosten här pratar vi ofta om våra produkter och äventyr. Det känns verkligen att de anställda brinner för företaget ­och sina jobb, säger hon.

Om helgerna anordnas mountainbiketurer av de anställda och varje år är det många som sätter takboxarna och skidhållarna på taket och beger sig till Vasaloppet.

– När jag började här hörde jag ofta uttrycket ”Inga ursäkter” som är väl sammankopplat med Thule. Det innebär att alla anställda ska ha förutsättningar för att må bra och göra ett bra jobb samtidigt som man har balans mellan jobb och fritid. Den företags­kulturen lever vi efter, i dag ska jag exempelvis utmana Emma i spinning på lunchen, säger Dino.

Kunder världen över

Emma och Dino arbetar i ett team tillsammans på Thule Groups Treasury-avdelning, de har ett stort ansvar då produkterna säljs på 136 marknader världen över och produktionsanläggningarna finns på tio platser globalt. På våningen under huvudkontoret finns en konceptbutik där både kunder, anställda och blivande medarbetare kan inspireras av företagets produkter. Företaget växer och det finns ett behov av bland annat civilingenjörer och civilekonomer.

– Här finns många roliga utmaningar, man kan exempelvis arbeta med design och produktutveckling eller ekonomi. Även om en akademisk utbildning är grundläggande, så är det också viktigt att du gillar sättet vi arbetar på här, vi är en platt organisation med mycket action, säger Emma.