18 Dec 2008 kl: 00:00

”I början ställde jag tre klockor”

Jag har alltid haft svårt för att stiga upp. Skulle jag gå upp vid nio för att plugga, och inte hade någon tid att passa, låg jag kvar i sängen till tio, elva och så var den dagen förstörd.

I våras, när jag hade flera tunga kurser och mycket med mitt företag, började jag fundera på flerfassömn. Det handlar om att man vänjer kroppen vid att ta flera korta tupplurar i stället för att sova en hel natt. En forskare har kommit fram till att det ultimata är att sova tjugo minuter var fjärde timme, alltså sammanlagt två timmar om dygnet. Förutom att öka sin vakna tid ska man även få ökad prestationsförmåga och koncentrationsförmåga. Det sägs att bland annat Leonardo da Vinci använde sig av metoden.

Jag tyckte att det lät intressant och bestämde mig för att testa. Jag började den 10 juli. Först trodde jag att det skulle ta en, max två veckor att komma in i rytmen. Men det har varit svårare än jag trodde. Mitt problem är att jag försover mig. Just nu snittar jag på 3,8 timmars sömn varje dygn. Klarar man en vecka sägs det att kroppen ställer om sig, men som mest har jag klarat fyra dagar. Ett tag i höstas var jag rätt trött på allting, och tänkte jag att jag ger det en vecka till. Men sen vände det och nu känner jag mig jättemotiverad.

Det svåraste är nätterna. I början ställde jag tre klockor, men jag sov mig igenom alarmen. Nu har jag en stereo som drar igång rätt högt så då måste jag gå upp och sänka volymen med tanke på grannarna. Ett annat knep är att tända huvudlampan och en extralampa innan jag går och lägger mig. Om det inte är ljust när jag vaknar är jag en zombie.

Men det viktigaste är motivationen. Jag tänker på alla fördelarna om jag lyckas. Och jag är en tävlingsmänniska, det har jag alltid varit.

En del forskare har uttalat sig kritiskt, men de hänvisar till en studie som handlar om att sova lite en eller två gånger på dygn. Kom igen när den studien har gjorts på 6 x 20 minuters-metoden! Dessutom ger min metod lika mycket rem-sömn som vanlig sömn.

Min största issue är djupsömnen, som forskarna säger bygger upp kroppen fysiskt. Men jag har faktiskt ökat både muskelmassan och konditionen sen jag började.

Eftersom jag inte fått till rätt rytm märker jag inte så mycket av de positiva effekterna ännu. Men jag är piggare än vad jag var när jag sov normalt. Och jag hinner plugga, jobba, syssla med sidoprojekt och dessutom ha ett bra socialt liv, det hade jag aldrig gjort annars. Är det fest lägger jag bara om schemat så att jag hinner sova innan. Om det behövs letar jag rätt på en bänk så jag kan ligga och sova där en stund. Alkohol dricker jag inte.

Det här projektet har gett mig jättemycket hittills. Jag har lärt mig massor om hur jag fungerar och fått mycket uppmärksamhet i media. Det är skitkul och bra för framtiden. Man bygger upp ett varumärke, ”det är han som är sömnlös”. Jag fortsätter tills jag har slut på idéer – eller tills det funkar riktigt bra. Jag skulle säga att jag har 50 procents chans att lyckas. Annars kanske jag testar med 1,5 timmes sömn på natten kombinerat med fem powernaps. Det tror jag skulle kunna funka.

Text: Åsa Clara Åhlander

Foto: Jezzica Sunmo