”I början provlagade jag menyer om nätterna”
10 Okt 2018 kl: 00:00

”I början provlagade jag menyer om nätterna”

1993: En potatis i trä föder dietistdrömmen

Jag växer upp i Stockholm och när jag går i åttan är jag på ett öppet hus på Huddinge sjukhus med skolan. Vi får träffa en dietist och lära oss om näringsinnehåll genom att lägga olika träfigurer av mat på en tallrik.

Så här i efterhand låter det så otroligt torrt och inte som något som borde ha inspirerat, men jag blev väldigt fångad av det där.

2000: Flyttar för plugg i favoritstad

Som 22-åring kommer jag äntligen in på dietistprogrammet tack vare högskoleprovet. Flytten går till Göteborg, en stad jag länge velat bo i eftersom jag alltid varit tagen av både dialekten och den goda stämningen där.

”Jag vill verkligen jobba som dietist – men känner skräck för att söka jobb.”

2004: Jobbar som kock på förskola

Efter min examen finns det nästan inga dietistjobb att söka. Jag börjar i stället som kock på en förskola. De var tidigt ute med att fokusera på ekologiskt och vegetariskt och under den här tiden jag lär mig mycket som jag har nytta av senare.

2006: Tillbaka till skolbänken

Jag vill verkligen jobba som dietist men känner skräck för att söka jobb. Trots att jag vet att jag kan saker har jag svårt att sälja in mig i ett cv. Jag önskar att någon ska ringa och erbjuda mig ett jobb men det funkar inte så – man blir inte blir headhuntad så tidigt i karriären. I stället börjar jag studera till sjuksköterska.

2007: Samtalet som startar allt

Medan jag pluggar får jag mitt första barn. Jag får också det där samtalet jag har väntat på, även om jag inte förstår det just när det händer. Min bror Niklas ringer, han har en affärsidé om att göra livet enklare för barnfamiljer genom färdigkomponerade matkassar.

Även om jag inte riktigt tror på idén bestämmer jag mig för att hjälpa till. Vi börjar från noll och jag testar recept i min lilla tvåa utan köksfläkt.

Carolina ”Lina” Gebäck. Foto: Roberth Björk

2008: Lanserar den moderna matkassen

Det första året är hektiskt. Jag har ett litet barn och vid sidan av studierna tar jag fram menyer och jobbar i mitt kök på kvällar och nätter, medan min bror handlar, packar och kör ut kassar. Att bli entreprenör finns inte i mina tankar förrän min man frågar om jag inte borde satsa på företaget fullt ut – då hoppar jag av mina studier.

2009: Lagar mat i direktsändning

Nu tar vi ut vår första lön och anställer en person. Vi får mycket publicitet och jag åker upp till Stockholm för att laga mat i direktsändning hos ”Malou efter tio”. Det är nervöst att prata och röra i grytorna samtidigt. Vi spelar in vår första tv-reklam samma år.

2011: Matkassen blir årets julklapp

Det är ett intensivt år, familjen flyttar tillbaka till Stockholm och jag är gravid med mitt andra barn. Vi har hunnit bli 25 anställda och får ett nytt kontor med ett provkök. Matkassen blir årets julklapp och vi dubblar nästan vår omsättning jämfört med året innan.

”Jag har blivit bra på att enhandsmejla och amma i alla situationer.”

2015: Mer tid för familjen

Mitt fjärde barn föds och jag skapar lite mer tid hemma. De tre äldre har fått följa med till jobbet tills de blivit omkring ett halvår och börjat krypa, då har min man varit hemma med dem. Jag har blivit bra på att enhandsmejla och amma i precis alla situationer.

Jag är väldigt glad att jag inte valde bort att bilda familj – det är lätt att slukas upp av ett jobb som man älskar, men det är också viktigt att stanna upp och fråga sig vad man tycker är betydelsefullt.

2018: Företaget firar tio år

Linas Matkasse har tioårsjubileum, jag fyller 40 och det blir tydligt vad jag faktiskt har åstadkommit det senaste decenniet. En viktig del i framgången har varit att min bror, som nu slutat som vd, och jag kompletterar varandra – han är den drivande och jag är den som kan bromsa in och se till att vi också växer med kvalitet. I år släpper jag dessutom min första kokbok vilket känns väldigt roligt!