”Hur tacklar jag alla nej när jag söker jobb?”
19 Aug 2015 kl: 00:00

”Hur tacklar jag alla nej när jag söker jobb?”

Hej Emma,

Jag har ett problem när det gäller att söka arbete och känna mig motiverad.

Under lång tid har jag sökt jobb på förskola då jag just nu är timanställd via ett bemanningsföretag som hyr in vikarier till förskolor. Jag känner att jag är redo för nya utmaningar men som det ser ut idag för barnskötare som jag arbetar som är det svårt att få anställning på förskolor. Trots det söker jag de lediga barnskötartjänsterna som finns men hittills har det inte resulterat i vidare anställning. Inte ens en intervju.

Jag förstår att det är många som söker dessa tjänster men kan ändå inte låta bli att bli besviken då jag inte får komma på intervju. När jag skriver cv och ansökningsbrev lägger jag ner mycket tid och energi på att få dem att bli så bra som möjligt men det verkar inte räcka för arbetsgivarna. Det svar jag oftast får när jag sökt ett arbete är att det varit många sökande och att jag inte gått vidare i rekryteringsprocessen.

Att få detta svar gång på gång är psykiskt påfrestande och jag har på sista tiden börjat känna en stark ilska inombords över att det alltid är någon annan som går före. Det har i sin tur minskat min motivation att fortsätta söka jobb och det är jobbigt att känna så för egentligen tycker jag om att blicka framåt och inte bakåt.

Har du några råd att ge mig för hur jag ska återfå min motivation? Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar
Jonas

Emma Pihl svarar:

Hej Jonas!

Tack för din ärliga och öppna frågeställning om att behålla motivationen. Självklart är det en faktor som fler än du slits med. Att ta nej, motgångar eller gensvar som är av annan sort än de man önskat är energikrävande och tärande.

Mina tips till dig är följande:
1) Visa intresse på förskolor där de ännu inte har en annons ute på en tjänst.
2) Se också delsegrarna; alla gånger du får i väg en ansökan. Alla gånger du tar mod till dig och ringa upp under en rekrytering och fråga om din ansökan är av intresse eller om de sett den.
3) Ta mod till dig och boka in ett möte med förskolechefen och ta dig möjligheten att ‘sälja in’ dig.
4) Gör också grundarbetet kanske ytterligare ett varv, som att be om att få återkoppling från några vänner om din ansökan. Vad kan du förbättra?
5) Fundera också på om det är en möjlighet att läsa till förskollärare på distans parallellt med jobb på förskolan som ett sätt att ta dig in i förskolevärlden och visa på dina ambitioner.
6) Se till att också få bra kontakt när du är ute med bemanningsföretaget på förskolor med barnskötare, förskollärare och barn.
7) Be om feedback för att utvecklas i din roll. Att blivande kollegor rekommenderar och tipsar om dig är betydelsefullt.

För motivationen: Blanda upp dina dagar med något annat medan du söker jobb. En promenad, peppa dig själv med vad du tänker, se det som en tävling att hålla motivationen uppe och som en träning på att bli bättre på att ta motgångar.

Stort lycka till!
(Snart är jobbet ditt och då kommer du se tillbaka på denna period som lärorik)
Emma


Vad behöver du hjälp med? Fråga någon av våra experter om allt från träning till jobbsök, karriär och livsval.