Hur kan du imponera på rekryteraren?
1 Nov 2019 kl: 00:00

Hur kan du imponera på rekryteraren?

Föreställ dig att du äntligen får en intervju på ett av världens bästa företag, för ett jobb som du alltid har drömt om. Bara för att du landade en intervju betyder inte att du kommer att få jobbet, det betyder bara att du är en av 5, 10, 20+ kandidater som fått företagets uppmärksamhet. Vad skiljer dig från alla andra sökande? Ni har all sökt samma tjänst vilket innebär att ni alla har liknande utbildningar, liknande erfarenheter och är praktiskt taget samma person – på papper.

Detta är inte precis en insikt som ökar självförtroendet, men det är den bittra sanningen. Så, hur kan du skilja dig från de andra kandidaterna? Hur ska du se till att du går genom företagets dörrar för din intervju och lämnar med ett nytt jobb? Adam Markowitz, grundare av plattformen Portfolium, ställde sig själv dessa frågor. Han lyckades inte bara landa sitt eget drömjobb utan skapade Portfolium för att säkerställa att alla har möjlighet att göra detsamma. 

Facebook gjorde sin entré 2004, samma år som Adam tog examen. Han märkte att alla hans klasskamrater valde att behålla sina Facebook-profiler ”privata” eftersom de inte ville att arbetsgivarna skulle se dem utanför en professionell miljö. Det var då Adam beslutade att det fanns ett behov av ett socialt nätverk där man kunde visa sig själv i ett mer professionellt ljus. 

Adam studerade flyg- och rymdteknik och när det var dags för honom att söka sitt första jobb så lyckades han landa en intervju med sitt drömföretag. Han var dock medveten om att hans CV inte skulle vara tillräckligt för att landa honom jobbet eftersom det fanns många andra exceptionella kandidater, liksom han själv. Innan intervjun samlade Adam alla sina tidigare projekt, rapporter och presentationer som han genomförde under sin tid på universitetet och stämplade allt sitt arbete på baksidan av hans CV. När han kom till sin intervju överlämnade han allt till intervjuaren.

Adam berättar att:

Det förändrade fullständigt hela dynamiken i intervjun.

”I stället för att bara svara på de vanliga frågorna, pratade vi om allt jag tog med mig,” säger han. Han kunde visa och berätta om sin passion, expertis och kreativitet. Intervjuaren kunde lära känna, och identifiera, Adams styrkor under den första timmen efter att ha träffat honom. Genom att stämpla sitt arbete på baksidan av CV:t för att påvisa sin kompetens, snarare än att passivt yrka på den i skrift, så fick han sitt drömjobb. 

Adam skapade otroliga möjligheter för sig själv genom att kunna skilja sig från andra kandidater, och det var därför han bestämde sig för att grunda Portfolium Network så att andra kunde spara och visa upp sina färdigheter när de ansökte till universitetet eller ett nytt jobb. Nätverket liknar LinkedIn och gör det möjligt för medlemmar att bygga sin online-portfölj (Folio). Människor är ständigt involverade i nya projekt, de skriver rapporter och skapar presentationer och när de har slutfört sina projekt, tänker de sällan på att använda detta i en framtida intervju. 

Portfolium Network är gratis att använda och implementeras i Canvas Software för de skolor och universitet som använder det dagligen. Nätverket hjälper miljontals studenter att komma i kontakt med varandra och visa sin akademiska och professionella potential. Men utöver att vara ett socialt nätverk och ett sätt för studenter att delge sina prestationer och färdigheter, så är det bästa med Portfolium Network att när du väl är utexaminerad så har du fortfarande tillgång till din Folio och kan fortsätta att uppdatera den med fler projekt under hela din karriär. 

Gå med i Portfoliums nätvärk här!