5 Maj 2008 kl: 00:00

Hur kan du bli effektivare?

På söndagar brukar jag synka min kalender med övriga familjen. Ibland blir det liksom så att man får ta ett stort andetag medan man undrar hur det ska funka. Men det funkar ju.

Sen kommer todo-listan på jobbet. Den kan bli hur lång som helst med detaljkomponenter, men det intressanta är de större punkterna, de som innebär en liten seger när de är klara.

För att komma i mål med mina egna arbetsuppgifter på jobbet – och se till att dessa ligger så nära min ambition som möjligt samtidigt som de inte äter upp all min vakna tid – har jag några hållpunkter som jag försöker jobba med. När jag misslyckas med dessa så förlorar jag direkt tempo i mitt jobb:

– kom till beslut i små och medelstora frågor direkt

– fastna inte i dialog eller korrespondens

– prioritera utifrån MIN agenda

– håll koll på ”var bollen ligger”

– investera tid på uppföljning

– ta hjälp

Att komma till beslut och att undvika att hamna i lång dialog är inte så jättesvårt att fixa. Med besluten är det bara viktigt att de hamnar hos rätt person och följs upp förstås. När det handlar om prioriteringen är det inte heller så svårt – så länge jag är duktig i min kommunikation.

Den stora tidsvinsten kan jag ofta hitta i att hålla koll på ”var bollen ligger”, alltså att inte nöja mig med att ha kommit halvvägs i ett större beslut och sen låta en fråga ligga och marineras nånstans. Där har jag möjlighet att påverka min todo-lista ordentligt genom att hålla igång en fråga tills den verkligen har kommit på plats.

Den mer spännande tidsvinnaren är att investera i tiden på uppföljning – där finns enormt att tjäna. Samma sak gäller givetvis med punkten Ta hjälp – det finns många som är bättre än jag och som kan göra saker både mer effektivt och med bättre säkerhet än jag. Och de gånger jag inser och lyckas utnyttja det når jag riktigt bra framgång i kampen mellan tiden i min jobbkalender kontra mina ambitioner.

Vad är dina tips som gör dig mer effektiv? Mejla mig gärna genom att klicka härutmaningen , eller skriv din reflektion som en kommentar till den här artikeln. Du kan också skriva din egen artikel i ämnet här i Kunskapsbanken, klicka bara på ”Skapa relaterad artikel” här till höger.

Vi hörs!