Hur du kan vara mer miljösmart på kontoret
4 Sep 2019 kl: 00:00

Hur du kan vara mer miljösmart på kontoret

Hur kan du bidra till en mer hållbar miljö runt omkring dig? Genom att orka göra små förändringar i vardagen, både på kontoret, på din fritid och i ditt hem vänjer du dig snart med miljösmarta val, och inspirerar din omgivning till att göra detsamma. Framförallt är det (ganska) enkelt.

 

Elektricitet

Hur ser avtalet ut för företaget du arbetar på? Byt till förnybar och miljösmart el, när det är gjort slipper ni med gott samvete tänka på det något mer. Tänk även på hur ni använder elen. Många företag låter datorer och lampor stå på över natten. Man kan till exempel installera sensor-belysning på toaletterna och ha ett automatisk system som stänger av all el vid en viss tidpunkt.  

 

Källsortera

Installera källsortering på ert kontor och gör det enkelt för alla att göra sig av med plast, papper, kartong och matavfall.. Du kan enkelt anmäla er verksamhet eller ditt hem för källsortering och beställa insamling hos Stockholm vatten och avfall.  

 

Miljömärkt

Många produkter ni använder går förmodligen att byta ut mot certifierade och miljövänliga produkter. Handtvålen, diskmedlet och pappret i skrivaren till exempel? Sätt upp en inköpsansvarig som ser till att alltid handla miljömärkta produkter. 

 

Digitalisera

Kundmöten, konferenser och kontor i andra städer? Använd digitala medel som Skype och FaceTime i den utsträckning ni kan. Inte bara sparar ni in på resor som kostar företaget, ni lär också effektivisera ert arbete. 

 

Färdmedel 

Promenera om ni ska på lunch eller möte, och främja för att alla på företaget ska cykla eller åka kommunalt. Kanske finns det möjligheter att bidra med förmåner som inkluderar miljövänlig transport? 

 

Önskar du att ditt företag var mer miljövänligt? Om du inte sitter på en position där du själv kan få igenom förändringar, skicka ett mejl eller föreslå ett möte med dina kollegor eller din chef. I dagens medvetna samhälle är det svårt att säga nej till miljövänliga förslag.


av: Linn Wiklund Wandrup