Hos PRV kan Finn både vara ingenjör, pappa och thaiboxare
17 Dec 2014 kl: 00:00

Hos PRV kan Finn både vara ingenjör, pappa och thaiboxare

Hösten 2013 började Finn Klemming Eklöf arbeta som patentingenjör hos Patent- och registreringsverkets (PRV) avdelning för mätteknik. Jobbet innebär att han granskar och bedömer uppfinningar inom området.

Hur kom det sig att du började hos PRV?
– Min sambo är domare i immaterialrättsliga mål och vi har haft många intressanta diskussioner om det vid middagsbordet. Hon råkade se att PRV sökte en patentingenjör och jag skickade in en ansökan. Jag hade läst en del juridik vid sidan av ingenjörsstudierna och tyckte att arbetet lät intressant, eftersom det är en slags hybrid av teknik och applicerad juridik.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det allra bästa är att jag får lära mig många nya saker varje dag. För att objektivt kunna bedöma om en uppfinning är unik eller inte måste jag läsa allt material som finns tillgängligt inom området. Jag läser till exempel forskningslitteratur och läroböcker, och söker i internationella patentdatabaser. Det är perfekt för mig som är väldigt vetgirig. Jag läser gärna forskningsrapporter på fritiden, så det är fantastiskt att få jobba med det. Det är extra intressant eftersom vi arbetar i teknikens framkant. Min uppgift är att lyfta ut exakt vad som gör uppfinningen unik och hjälpa till så ansökan formuleras efter det.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det hos er?
– De första 18 månaderna här är egentligen en lång specialutbildning i patent och immaterialrätt, med både teori och praktik. Sedan finns det gott om möjligheter att ha olika spännande roller inom PRV. Till exempel som projektledare, processägare, presentatör eller inom uppdragsverksamheten. Personligen är jag nyfiken på den internationella utbildningsgruppen som hjälper till att bygga upp patentverksamheter i utvecklingsländer.

Hur bidrar PRV till att du får en balans mellan jobb och fritid?
– Vi har till exempel flextid, lång semester och får mycket pengar till friskvård. Sedan ses det som en självklarhet att ta ut föräldraledighet. Flextiderna gör det möjligt för mig att både jobba, vara pappa, thaiboxas, titta på film, spela dataspel och göra allt annat jag tycker om. Det är nog få arbetsplatser som kan erbjuda samma möjlighet till ett omväxlande liv.