26 Maj 2014 kl: 00:00

Hoppas fler kommer följa sina drömmar

Emma Rönngren har alltid känt sig dragen till Ryssland och hon vill gärna göra internationell karriär. Hon berättar att det i dag finns drygt 400 svenska företag representerade i Ryssland och Emma tror att hennes språkkunskaper kombinerat med utbildningen i Information och PR kommer att vara en bra grund att stå på.
– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och har provat på olika saker längs vägen. Jag har bland annat arbetat som kommunikatör, projektledare och PR-konsult. Just nu satsar jag på att lära mig ryska flytande och målet är att sedan bo och arbeta i Ryssland.

I höst kommer Emma att volontärarbeta i Samara som ligger 110 mil öster om Moskva. Hon ska vara kommunikatör i fyra månader på den ideella fredsorganisationen ICYE Russias kontor som är PeaceWorks motsvarighet i Ryssland. För att finansiera projektet har hon haft två jobb i sommar.

– Organisationen har som mål att stärka ungdomsrörelsen i Ryssland och att få de ryska ungdomarna intresserade av att engagera sig i samhällsutvecklingen. De vill också få ryska ungdomar att bli intresserade av att själva åka ut i världen som volontärer. Det känns bra att kunna hjälpa till och det ska samtidigt bli intressant att prova på hur det är att arbeta för en rysk organisation. Jag har fått stipendier från Folke Bernadotte- och Olof Palmes Minnesfond, vilket kommer att täcka en del av deltagaravgiften och jag har också sparat ihop pengar under våren och sommaren. 

Från kryssning till folkhögskola

Första gången Emma fick upp ögonen för Ryssland var på lågstadiet när hon såg en tecknad film om prinsessan Anastasia. Under högstadiet vaknade fascinationen igen när hon läste romanen Brott och straff av Fjodor Dostojevskij.

– Vi hade inte ryska som alternativ på min gymnasieskola i Vetlanda, men vår mentor var från Ryssland och vi lyckades övertala henne att ha ryska med oss, vilket hon sedan hade i två år. Vi var tre elever och undervisningen blev inte helt traditionell, men jag lärde mig mycket.

På Mittuniversitetet i Sundsvall läste Emma på Informations- och PR-programmet i tre år och efter det arbetade hon som kommunikatör och PR-konsult i Stockholm. Det skulle dock inte bli långvarigt.

– Jag och min syster var på en Östersjökryssning och stannade då bland annat i Sankt Petersburg och jag tyckte det var helt fantastiskt där. Jag fick blodad tand och bestämde mig för att återuppta mina språkstudier.

Sagt och gjort! Emma sökte en intensivkurs i ryska på Ädelfors folkhögskola som avslutades med två månader i Ryssland.

– Vi var sex elever som studerade ryska varje dag under juni månad och efter det reste vi till Tjeboksary, en stad 70 mil öster om Moskva, där vi bodde hos ryska värdfamiljer. Det var ett bra sätt att lära sig ännu mer ryska eftersom det är få som kan engelska där. Det är förstås också enklare att lära sig ett språk på plats.

Ryska känns som ett väldigt svårt språk, exakt hur svårt är det?
– I och med att det är ett slaviskt språk är uttalet väldigt annorlunda från svenskan. Det tar tid att lära sig läsa, skriva och prata på ryska, men att det är svårt och lite udda är också det som lockar.

Var det ryska folket som du hade föreställt dig?
– Jag hade en slags medeltida bild av Ryssland innan jag kom dit, typ att toaletterna på tågen bara var hål genom golvet och att alla skulle vara burdusa och otrevliga. Jag hade packat som om jag skulle ut i vildmarken och skämdes nästan när jag kom fram eftersom verkligheten var en helt annan. Folk var jättetrevliga och min värdfamilj hade snabbare bredband än jag har hemma. Dock har jag aldrig sett så korta kjolar och så mycket smink på en och samma kvinna som jag gjort i Ryssland.


Tror du uppståndelsen med hbtq-frågor kommer att påverka ditt arbete?
– Det är självklart saker som jag funderar på. Jag vill inte kompromissa hur mycket som helst med mina egna värderingar. Det finns en stark machokultur i Ryssland och jag hoppas att jag kommer kunna göra något i de här frågorna när jag är på plats. Samtidigt har de också en helt annan kultur och en annan historia vilket jag tror att man också måste ha viss förståelse för.

Drömjobbet 

Emmas dröm är att så småningom arbeta på den svenska ambassaden i Moskva.

– Efter min tid i Tjeboksary turistade jag en vecka i Moskva och gjorde då studiebesök på svenska ambassaden där jag lärde känna en av de anställda. Hon blev lite av en idol för mig och jag bestämde mig för att bli lika bra på ryska som henne. Det finns inte så mycket information om att göra karriär i Ryssland men jag har ringt runt till utrikeskorrespondenter, ambassadsekreterare, företagare, studenter och Rysslandsexperter för tips och råd. Nästan alla har svarat och varit väldigt trevliga och hjälpsamma och nu hoppas jag att min historia kan inspirera fler till att våga följa sina drömmar.

 

Namn: Emma Rönngren.
Ålder: 23 år.
Utbildning: Informations- och PR-programmet i Sundsvall, intensivkurs i ryska på Ädelfors folkhögskola, ryska och rysk litteraturhistoria i Lund.
Bästa med Ryssland: Den ryska kulturen med balett, kosackdans och vodka mot huvudvärk.
Ditt bästa ryska uttryck: This is Russia! Fungerar vid de flesta situationer. Går exempelvis bussen sönder så säger man: Det här är Ryssland.
Bästa Rysslandminne? När jag stod på Röda torget i Moskva första gången. Jag började nästan gråta då jag hade drömt om det så länge. 

 

Text: Emelie Andersson Datum: 2013-09-09