Hon gör 3D-scanning folkligt
10 Dec 2014 kl: 00:00

Hon gör 3D-scanning folkligt

>> Tillbaka till Uppstickarlistan 

Redan som 14-åring såg Caroline Walerud sin första affärsmöjlighet. Det fanns nämligen inget gott bröd i närheten av hennes familjs sommarstuga, så hon bakade eget, knackade på grannarnas dörrar och sålde bröd som smör. Entreprenörssinnet har bara vuxit sig starkare med åren. I dag, tio år senare, är hon vd på och medgrundare av det snabbväxande teknikbolaget Volumental. Ett bolag som planerar att göra 3D-scanning och tillverkning till vardagsteknik.

Berätta mer om Volumental!
– Med vår 3D-scanning kan du skräddarsy både fysiska och virtuella saker. Till exempel så tillverkar en av våra kunder medicinska fotinlägg till skor. Tidigare har de gipsat av kundens fötter och därefter tillverkat inlägget. Men med vår teknik behöver de bara filma fötterna, tio sekunder senare finns en digital 3D-version av fötterna i deras dator. Måtten är exakta nog för medicinska applikationer som denna. Det går alltså både snabbare och är billigare än att gjuta av fötterna med gips. Ett annat exempel som rullas ut i januari är möjligheten för privatpersoner att filma av sina fötter för att veta vilka skor man ska köpa, i affärer eller på nätet.

Hur kom ni på idén?
– Två av mina medgrundare forskade på den här tekniken. Jag tyckte att det lät häftigt, träffade dem på KTH för en fika. Det klickade och vi började en testperiod tillsammans direkt. Knappt en månad senare bestämde vi oss för att köra och startade bolaget tillsammans.

Vad är det mest uppstickiga du har gjort i år?
– Volumental har gått från i princip bara grundarna till en riktig organisation med 16 medarbetare, riktiga kunder och med en teknik som verkligen fungerar. Det tycker jag är uppstickigt!

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag är all in på Volumental. Det känns som att vi kommer att hålla på länge länge till. Men vad som händer långt fram i tiden får vi se. Jag tycker att det är väldigt kul med startups, så jag tror att jag kommer att fortsätta med det i framtiden. Antingen starta egna företag eller jobba som coach. Jag skriver hela tiden upp idéer som jag tycker att någon borde starta. Jag tycker om att se när saker görs bättre.