Hon gav upp tryggheten för jordbruk i Östafrika
16 Okt 2014 kl: 00:00

Hon gav upp tryggheten för jordbruk i Östafrika

Med en kandidatexamen i ekonomi fick Louise Follin ett heltidsjobb och tänkte jobba ett år innan hon påbörjade en master. Då ramlade hon över ett praktikprogram i Uganda för biståndsorganisationen We Effect som hon blev antagen till. Utan erfarenhet av utvecklingsarbete tackade hon nej till en trygg anställning och åkte istället till Östafrika.

Berätta om din praktik i Uganda!
– Jag jobbade för We Effects lokala partner Uganda Cooperative Alliance som arbetar med jordbruks­kooperativ inom bland annat agribusiness, alltså hur bönderna kan förädla och kommersialisera sitt jordbruk. Jag bistod i det generella arbetet och genom ett eget projekt. I Uganda försörjer sig en stor majoritet på jordbruk men ett problem är att de inte vet priserna på sin lokala marknad, ofta blir de bemötta av mellanmän som lurar dem att sätta allt för låga priser. Projektet jag startade gick ut på att ta fram en infrastruktur för sms där bönderna kan få dagliga meddelanden om pris­utvecklingen på marknaden. Efter mycket arbete och med hjälp av ett partnerskap med en liknande amerikansk organisation är projektet nu igång.

Vilka är dina starkaste minnen från Uganda?
– Mycket handlar om att människor går ihop och gör saker tillsammans i kooperativ. Många är fattiga och lever på mindre än en dollar om dagen, men när de går ihop kan de åstadkomma mycket. Det finns ett otroligt driv och en vilja bland människorna där och det är fantastiskt att se hur de med gemensamt arbete kan spara lite pengar varje dag och till och med köpa land så småningom.

Har du några tips till andra studenter?
– När jag sökte till praktikantprogrammet tänkte jag inte på mitt cv utan gick på magkänsla och det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det var givande och roligt att kunna använda mina kunskaper i en helt annan kontext. Många fokuserar på att skaffa ett jobb inom rätt sektor men mitt tips är att vara öppen och undersöka nya forum där du kan ha användning av din utbildning. Du behöver inte åka till Uganda för att förändra världen men du kan göra det du brinner för, ju fler som gör det desto mer skillnad kan vi göra.