Hon blev biträdande jurist direkt efter examen
7 Mar 2010 kl: 00:00

Hon blev biträdande jurist direkt efter examen

I dag jobbar hon som biträdande jurist på Advokatgruppen i Lund, en liten byrå med familjär stämning. Här finns till och med en kontorsjycke!

När Maria Krizsán skulle välja inriktning på juristprogrammet var valet självklart. Hon ville fördjupa sig inom familjerätten.
Under studietiden jobbade hon extra som sekreterare på Advokatgruppen. Efter sin examen blev hon kvar, men nu som biträdande jurist.

Om du skulle förklara för till exempel din farmor vad ditt jobb innebär, vad skulle du säga då?
– Att jag ger juridisk hjälp till människor i vardagsfrågor, men även till dem som hamnat i svåra situationer. Jag jobbar med familjerätt, till exempel arvsrätt, äktenskapsskillnader, sambo­­avtal, vårdnadsfrågor och bodelning vid skilsmässor.

Men vad innebär det rent konkret?
– Jag har klientbesök och ibland förhandlar jag i rätten. Som biträdande jurist arbetar man alltid under en advokat, som kallas principal. När jag har gjort det i fem år får jag ansöka om att bli advokat.

Vad är allra roligast med jobbet?
– Att få jobba med humanjuridik, det är väldigt givande. Att jag känner så är ett tecken på att jag valde rätt inriktning under utbildningen. Jag gillar också att vi har en avspänd stämning här på kontoret. Det är tryggt på en sådan här liten byrå. Vi jobbar jättetajt och min chef tar sig tid för mig och hjälper mig i mitt arbete. Dessutom har vi hunden Tassa här som bidrar till den avslappnade känslan.

Handen på hjärtat, det måste finnas nackdelar också?
– För min egen del är det att jag behöver större bredd för att bli en bra jurist. Jag måste få processvana och borde prova på fler saker, till exempel att se på rätten ur ett domarperspektiv eller välja att forska.

Vad är minst roligt i din roll då?
– Jag känner mycket för klienterna. Det blir personligt eftersom jag jobbar med människor, ofta barn, som går igenom svåra saker.

Vad tjänar du i månaden?
– Min heltidslön är 21 000 kronor i månaden, men jag jobbar 80 procent. Min chef värnar om sin och sina anställdas fritid och familjer, så kontoret är bara öppet 8-16 måndag till torsdag. Vi är lediga fredag, lördag och söndag.

När är det jobbigt att vara biträdande jurist?
– När man är ovan. Det är svårt att komma in som ung kvinna och samtidigt ha den där pondusen. Klientmötena är en utmaning eftersom klienterna ofta befinner sig i svåra situationer och det gäller att bemöta dem på ett professionellt sätt. Det kan vara svårt när man bara är 26 år.

Hur är din chef… helt ärligt?
– Hon är faktiskt min förebild både privat och som chef och hon har just den där pondusen som jag känner att jag inte har alla gånger. Trots det är hon ödmjuk. ”Hård i sak, mild i ton” brukar hon säga.

Vad är framtidsdrömmen?
– Jag har ingen rakt utstakad väg till drömjobbet. I dag tycker jag att jag redan har mitt drömjobb, men det kanske ändras i framtiden.

Okej, så vad blir nästa jobbsteg?
– Att jag ska bredda mig, göra tingsmeriteringen och få processvana. Jag vill jobba med humanjuridik i någon form, oavsett om det blir här på byrån eller någon annanstans. Om jag fortsätter att vara så här inspirerad på jobbet är jag glad var jag än jobbar.