5 Nov 2008 kl: 00:00

Hon är säljanalytiker för Google

Efter att ha pluggat både juridik och entreprenörskap praktiserade Anna Gernandt på Google under förra sommaren. Efter sin examen fick hon heltidsjobb som säljanalytiker på företaget, en juniorposition som hon haft sedan i september.

Vad innebär jobbet som säljanalytiker egentligen?

– Jag tar fram strategier för hur företag ska marknadsföra sig på nätet. Mest handlar det om sökmotorsmarknadsföring, det är ju främst det Google sysslar med. Men eftersom filialen i Sverige är liten får jag göra andra saker också.

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?

– Här finns det alla möjliga slags människor, med olika bakgrunder. Till exempel jobbar jag med en tjej som har en pol mag, och en tjej som är arkeolog! En annan jättebra sak är att man uppmuntras att ta egna initiativ. Idén är att man själv ska tänka ut hur man kan effektivisera och förenkla sitt jobb. Vi har arbetstid spe­- ciellt avsatt till det. Ingenjörerna har till exempel 20 procent av sin arbetstid avsatt till egna kreativa projekt. Många av våra produkter har kommit från sådana projekt.

Okej, men vad är tråkigast då?

– Jag vet inte, just nu är det jobbigaste att jag är nybörjare. Eftersom jag bara har hunnit jobba några månader kan jag helt enkelt inte allt ännu.

Hur mycket jobbar ni egentligen på Google?

– Arbetstiden är halv nio till halv sex. Så länge det inte sker något oförutsett, eller är jättemycket att göra, så håller folk arbetstiderna och jobbar inte över. Men man kan flexa lite. Jag gillar bättre att jobba sent och brukar komma in vid nio eller halv tio sådär.

Hur är din chef?

– Han är bra, men han är inte här jämt. Han är chef över kontoret både i Sverige och i Finland. Jag ser fram emot att vi ska få en chef som bara har Sverigekontoret som sitt ansvar. Men när chefen väl är här så märks det! Han är högljudd, härlig, glad och sprider en massa positiv energi. Även när han inte finns på plats går det alltid att nå honom. Vi har en väldigt platt organisation.

De flesta nybakade jurister har en lön på mellan 25?000 och 30?000 kronor i månaden, stämmer det på dig också?

– Ja, min lön ligger i linje med det.

Vad är nästa steg i din karriär?

– Förhoppningsvis är jag inte kvar på samma position så länge, eftersom det är en juniortjänst. Men det finns bra utvecklingsmöjligheter inom företaget, och jag har ju precis börjat, så jag siktar på att stanna inom Google ett bra tag.

Vad skulle vara allra roligast?

– Det vore kul att få jobba på företagets kontor i något annat land. Dessutom vill jag gärna få mer användning av juridiken än jag har i dag. Det vore kul om det fanns möjlighet att klättra inom det området.