I Sverige är en av tre chefer en kvinna. Ska vi öka andelen av kvinnliga chefer och säkra framtidens ledarförsörjning måste vi vända upp och ner på den traditionella bilden av chefsyrket som en manlig arena. Genom att lyfta fram unga kvinnliga chefer som gör ledarskap på ett nytt sätt vill vi inspirera unga – både kvinnor och män att – att vilja ta en ledarroll i framtiden. Det är med stor stolthet som vi presenterar listan över Framtidens kvinnliga ledare 2011.
Årets topp 3 Framtidens kvinnliga ledare 2011:
1. LINDA JANSDOTTER LARSSON, 35 år, global head of trading operations, SEB
Att säga att årets etta Linda Jansdotter Larsson gör ledarskap på ett nytt sätt är en underdrift. Hon vill bryta mönster, hitta nya vägar och ifrågasätta gamla sanningar. Och hon väljer att göra det väldigt konkret – till exempel genom att slänga ut borden från ledningsgruppens möten. Förra året deltog hon i Wallenberginstitutets ledarskapsprogram, som en av de yngsta deltagarna någonsin, och fick ompröva sin syn på det egna ledarskapet. Bland annat har hon jobbat på att släppa på den egna integriteten som chef. » Läs mer om Linda!
Foto: Jezzica Sunmo
Pressbild för Web (JPG 72dpi)
Pressbilder för Print (TIF 300dpi)
2. JULIA NORINDER
35 år, vd, Preera
Som vd för konsultföretaget Preera är Julia verkligen rätt chef på rätt plats. Hon har länge varit före sin tid i synen på management och den egna branschen. Preera har byggt sin framgång genom att utmana de större konsultbolagen med ett starkt människofokus och genom att skapa vilja att vara med och utveckla i stället för rädsla för förändring. Liksom under 2009 har företaget fortsatt att expandera 2010, trots kristider och med största delen av verksamheten i Västsverige. Kunderna har förblivit lojala mot Preera, liksom medarbetarna som uppskattar det värdebaserade ledarskapet. » Läs mer om Julia!
Foto: Jezzica Sunmo
Pressbild för Web (JPG 72dpi)
Pressbild för Print (Tif 300dpi)
3. ANNICA BRESKY
35 år, vd Billerud Karlsborg
Under 2010 har Annica fått nytt jobb och leder numera drygt 400 medarbetare på Billeruds pappersbruk i Karlsborg. Ett jobb som förutom personalansvar innebär ett tungt regionalt ansvar som arbetsgivare. Dessförinnan jobbade hon som sektionschef på Stora Enso och ansvarade för att driftsätta Pappersmaskin 12. Maskinen startades 2005, kostade 4,5 miljarder och var då en av de största investeringarna i svensk industrihistoria. Tungt!. » Läs mer om Annica!
Foto: Jezzica Sunmo
Pressbild för Web (JPG 72dpi)
Pressbild för Print (Tif 300dpi)
LÄS MER:» Se hela Topplistan, plats 1-30 |
Så här har vi utsett Framtidens kvinnliga ledare:
Flera hundra ledare inom näringsliv, politik, kultur, ideell sektor och offentlig verksamhet har granskats och bedömts. I juryn har representanter för Shortcut, Ledarna och Nova networks ingått. Att nominera till Framtidens kvinnliga ledare har varit öppet via Shortcut.nu och Ledarna.se.Kriterierna för att bli nominerad är att man ska vara en kvinna i ledande befattning och född tidigast 1975.
Följande kriterier har vi utgått från när vi har arbetat fram årets lista:
Kandidaterna till 2011 års lista bedöms på sina prestationer under 2010.
Personen ska även upp fylla följande:
• Resultat: Har ansvar att utveckla och leda, till exempel som chef över ett visst antal anställda, har ekonomiskt ansvar, verksamhetsansvar eller uppvisat betydande resultat.
• Personliga egenskaper: Har goda ledaregenskaper som främjar utvecklingen hos de anställda, har mod att ställa krav och förmåga att skapa goda relationer.
• Potential: Har visat en stark personlig utvecklingstakt
under det senaste året, uppvisar handlingskraft och
ambition, är förändringskompetent och nytänkande
samt har visioner.
Juryn har bestått av:
Shortcut och Ledarna har i nominerings- och researcharbetet för Framtidens kvinnliga ledare samarbetat med Nova networks, som även har skött referenstagning och kvalitetssäkring av listan