Holknekt: Därför tar jag med min bebis på möten
24 Apr 2018 kl: 00:00

Holknekt: Därför tar jag med min bebis på möten

Att få ihop jobb och privatliv är inte alltid det lättaste, särskilt inte för småbarnsföräldrar. En av många som upplever det är Per Holknekt – varumärkesexpert, föreläsare och serieentreprenör, bland annat känd som medgrundare av modeföretaget Odd Molly.

Därför har han ibland börjat ta med sin dotter Carla, nio månader, på affärsmöten.

– Bara för att min fru är föräldraledig just nu betyder det inte att hon är helt programfri, och ibland hamnar vi i situationer där det inte finns någon annan lösning. Om jag har ett möte då frågar jag såklart den andra parten om det är okej att jag tar med Carla, och hittills har det inte varit några problem, säger Per.

”Vi lever i gamla strukturer som säger hur saker ska vara.”

Per förklarar att han roddar sitt liv så att det funkar för frun och dottern, längre ner på den skalan kommer han själv – och ännu en bit ner kommer arbetet.

– Egentligen är det inte så konstigt att jag måste ta med min dotter ibland, men vi lever i gamla strukturer som säger hur saker ska vara och hur de inte ska vara.

Skärmdump från Linkedin.

Du skrev om det här på Linkedin och inlägget fick en enorm spridning. Vilka har reaktionerna varit?

– Ja, nu har inlägget haft över en halv miljon visningar och 95 procent av reaktionerna är positiva. De negativa kommentarerna kommer från människor som lever i traditioner och som tror att det inte går att ta med barn på möten. ”Man tappar fokus”, ”det blir dåliga möten” och så vidare. Men om de själva skulle testa skulle de förmodligen se att det faktiskt funkar, säger Per och fortsätter:

– Personer som jag har haft möten med har själva gjort inlägg på Linkedin efteråt om hur fantastiskt kul det var och vilken personlig sammankoppling vi fick. En bebis gör stämningen mer naturlig, i stället för det vanliga vuxentramset på möten.

Du har även en dotter som är 23 år. Tog du med henne till jobbet när hon var liten?

– Nej, det gjorde jag inte. Då var jag yngre och hade ett mer egoistiskt fokus – min karriär var viktigare än allt annat. Men lyckligtvis har jag två livsprinciper: ”jag får göra fel” och ”jag får ändra mig”. Att jag tar med min yngsta dotter till möten i dag är en produkt av min egen personliga utveckling och att jag har ändrat mina prioriteringar i livet. Och med facit i hand kan jag se att det inte är någon nackdel att ta med barn till jobbet. I förrgår satt jag en halvdag och skrev en affärsplan med en bebis i knäet – och det gick jättebra.

– Vi lever i en tid av otillräcklighet, var vi än befinner oss borde vi vara någon annanstans samtidigt. Kanske kan mitt inlägg visa att det går att bryta mönster och förenkla livet. Kanske kan det inspirera någon annan förälder där ute som inte vet hur de ska lösa vardagen.

”I förrgår satt jag en halvdag och skrev en affärsplan med en bebis i knäet.”

Till sist, har du några andra tips på hur man skapar en bra möteskultur – förutom att ta med barn?

– Först och främst ska man vara minsta möjliga antal mötesdeltagare. Ju fler deltagare, desto svårare är det att komma överens om beslut och få ut något av mötet. Jag tycker att det bästa är att bara vara två personer. Sedan ska man inte vara i en möteslokal – gå ut i stället, ta en promenad och få andra intryck som inspiration i mötet.