16 Mar 2009 kl: 00:00

Höj blicken och du ser inte dammråttorna

”Det är antipolitiskt att lägga fokus på småsunkiga badrum när det finns viktigare problem att rikta ?ljuset på”. Tinni Ernsjöö Rappe är journalist och författare. Läs hennes senaste krönika och vinn hennes bok: Skriet från kärnfamiljen – om hur du blir kåt, glad och jämställd!  

Billig städhjälp, anyone? Klart man är sugen. Jösses vad skönt att slippa städa. Egentligen borde jag jubla över TCO:s senaste förslag om hushållsnära tjänster. En 90-procentig subventionering av hushållsnära tjänster för småbarnsföräldrar skulle innebära guldläge för bland andra mig och min familj. Två till tre timmars hjälp med alltifrån städning till hämtning på dagis varje vecka för bara 150 kronor. Kanske skulle det lösa livspusslet? Skönt vore det i alla fall.  

Men ändå. Hur kommer det sig att de gigantiska diskussionerna om vår ökande ohälsa , livspusslet och jämställdheten så ofta landar i debatten om hushållsnära tjänster? Som om bristen på städning vore vårt största samhällsproblem. Vem lurar vi? Är det verkligen dammsugningen som tar vår sista kraft? Det obetalda arbetet i hemmet ÄR tråkigt, enformigt och måste ideligen göras om, och det är enastående odemokratiskt att det fortfarande är tjejerna som känner och tar det övergripande ansvaret för hemmet och de eventuella barnen.  

Men ändå. Jag tror inte att lösningen stavas hushållsnära tjänster. Ingenstans finns det belagt att det är städning/strykning/tvätt som är vårt huvudsakliga stressproblem. I stället skulle jag gissa att faktorer som hur länge vi jobbar, hur långt vi har till jobbet, hur mycket makt vi har över vår jobbsituation, hur många prylar vi har och hur vi bor (lägenhet är mindre stressframkallande än hus, hyresrätt softare än bostadsrätt) som toppar listan över stressframkallande faktorer i vår vardag. Och alla de krav vi envisas med att ha på oss själva, skulle jag vilja tillägga. Krav som handlar om kroppen, bilen, kläder, inredning, mat, träning, sociala aktiviteter, livsstil… Ja, jag vet att ni vet.  

Kanske borde vi sluta sukta efter städhjälpen, och i stället börja ifrågasätta vår vardag på ett djupare plan. Den nivå vi hela tiden strävar efter att bibehålla – strävan efter att ”få allt” som det brukar uttryckas – borde skärskådas. Visst är det kul att ha ett bra och stimulerande jobb, precis som det är fantastiskt att ha en familj omkring sig. Men någonstans där borde vi kanske stanna. Kul jobb, en bra kontakt med familjen, några nära vänner och nog med pengar att betala vårt boende, bra mat och lite kul grejer att göra på fritiden. Borde vi inte fokusera på det?  

Jag tror inte att dammsugningen är den förlösande biten i vårt förbaskade livspussel. Hur lång tid tar det att städa därhemma liksom? Det är till och med antipolitiskt att lägga fokus på dammråttor när det finns viktigare problem att rikta ljuset på. Som arbetsmarknadspolitiska åtgärder som gör att det fungerar att ha ett bra jobb OCH ett liv, som bostadspolitik, miljöfrågor, psykisk ohälsa, våld, diskriminering, skolan, sjukvården – ja fyll på själva. Det finns massor av viktiga – och stressframkallande – områden att skattesubventionera och slösa energi på.  

För allvarligt, vad väljer du: en perfekt organiserad hall eller lite mer (betalt) ansvar på jobbet? Ordning och reda i skafferiet eller en kväll i veckan tillsammans med goda vänner? Ett rent badrum eller två timmars nojsande med kärleken? Feng shui eller samhällsengagemang? Du kanske säger: Jag vill inte välja, jag vill ha allt det där. Men poängen är: JO! Du måste välja. Annars fixar du inte det verkligt viktiga i livet. Våga vägra det perfekta ?hemmet. Höj blicken och du ser snart inte dammråttorna. /Tinni Ernsjöö Rappe Shortcut Magasins krönikör Tinni Ernsjöö Rappe  

Vinn en bok! Tillsammans med Rebecka Edgren Aldén har Shortcut Magasins krönikör Tinni Ernsjöö Rappe skrivit boken Skriet från kärnfamiljen – om hur du blir kåt, glad och jämställd, en uppgörelse med de roller som de flesta av oss ramlar in i när vi får barn. Vi recenserar den på boksidan i det senaste numret, och nu kan du dessutom vinna den! Vi lottar ut tre exemplar. Läs mer på www.shortcut.nu/tavla