Hjälper gambier med leende nötter
23 Maj 2013 kl: 00:00

Hjälper gambier med leende nötter

Det var under studietiden på Linnéuniversitetet som Oscar och Joakim lärde känna varandra. Inför kandidatuppsatsen sökte de ett stipendium från SIDA för att göra en samhällsfrämjande fältstudie i ett u-land. De fick ­stipendiet och resan gick till ett av världens fattigaste länder, Gambia.
– Vi ville genomföra ett utmanande projekt. Dessutom har jag alltid velat åka till Afrika och göra något för fattiga människors situation. Jag vill skapa något, konstaterar Oscar.
Studiearbetet gick ut på att titta på hur bistånd kan bli mer anpassat till bistånds­tagarens situation för ökat inhemskt företagande.
– Vi bodde med befolkningen i hyddor, utan el och vatten. Det var väldigt intressant att höra hur de resonerar och att lyssna på deras berättelser runt lägerelden, den ­gambiska tv:n, berättar Joakim.

Killarna beskriver gambierna som ett väldigt positivt folk och berättar att den här delen av Afrika inte oförtjänt kallas för The Smiling Coast.
– Det är lite märkligt kanske eftersom smiling-citat.jpgbefolkningen lever i stor fattigdom. Vi kom snabbt fram till att det fanns en annan bild av Gambia än den vi hade med oss från Sverige. Vi kunde också konstatera att traditionellt bistånd inte fungerar så bra ur ­biståndstagarens perspektiv. Gambierna säger själva att biståndssystemet skapar en ­lathet. Dessutom startas för få företag eftersom det som företagen ämnar sälja erbjuds gratis genom bistånd, exempelvis kläder.

Tiden i Gambia fick Oscar och Joakim att inse att det många av gambierna själva vill är att visa världen att de kan skapa något att vara stolta över. Landet är bra på turism och jordbruk, primärt ­odling av cashewnötter. Denna insikt blev starten på Joakim och Oscars ­entreprenörskap.
– Vi började fundera på att odla cashewnötter och sälja dem i Sverige utan ­mellanhänder, något som kunde skapa arbetstillfällen i Gambia.

Idén har efter nästan två år blivit verklighet och de första cashewnötspåsarna ska vara i handeln i september. Om Oscar är idealisten är Joakim lite mer av en visionär.
– Jag ska inte sticka under stol med att jag drömmer om att kunna köpa den där bruna Porschen någon gång i framtiden, men det verkliga målet är att skapa reell utveckling. Jag vill bidra till någonting som tar Gambia ut ur den utbredda fattigdomen, ­säger Oscar medan Joakim har en lite mer drömsk bild:
– Fairtrade-bananer var först, sedan kom kaffe. Jag vill att cashewnötter ska bli den nya Fairtrade-bananen. Jag vill även ha ett eget Boeing 747 som ska se ut som en cashewnöt, eller en husvagn som jag åker till Summerburst med och kastar ut cashewnötter.
Då hade jag levt min dröm.

Oscar Carlsson
Ålder: 26 år.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Enterprising & Business Development, Linnéuniversitetet.
Gör: Startar upp Smiling Cashew och blir vd för företaget The Smiling ­Company.

Joakim Söderling
Ålder: 26 år.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Enterprising & Business Development, Linnéuniversitetet.
Gör: Startar upp Smiling Cashew och blir försäljningschef för företaget The ­Smiling Company.