Hitta din work-life balance
3 Jul 2019 kl: 00:00

Hitta din work-life balance

Enligt Nationalencyklopedin betyder ordet semester arbetstagares årliga, av arbetsgivaren betalda ledighet för rekreation”. De flesta i Sverige har 25 semesterdagar enligt semesterlagen, 25 av totalt 365 dagar om året. Procentuellt är det ganska lite tid på ett helt liv som du får tillbringa utanför jobbet, ändå är vi många som tampas med att låta oss själva verkligen vara lediga.

Mycket att göra, prestationsångest, kontroll och rädsla är vanliga orsaker till varför vi inte klarar att lägga bort datorn och gärna vill ”logga in på mejlen en snabbis”. Vi är rädda för att missa något, vill alltid vara tillgängliga och ser hellre till att svara på mejl än att halka efter. Men trots att ett jobbsamtal kanske bara tar 5 minuter här och där, och några mejl bara tar någon timma då och då gör det mer skada än vad vi tror. Vår kropp och hjärna behöver tid att komma ner i ro.

Att vara tillgänglig för kollegorna och aktiv på mejlen gör att du alltid är uppkopplad, och aldrig riktigt kommer ner i varv. Ibland ligger problematiken på arbetsplatsen, det förväntas att man jobbar även om man ligger på en solstol i Sydeuropa eller är på bilsemester med familjen. Men många gånger ligger det i oss själva. Vi söker bekräftelse, kanske jobbar vi mot en befordran och vill visa framfötterna eller så är vi rädda över att förlora jobbet. Vi drar egna slutsatser och skapar egna krav.

Men, för att vi människor ska må bra och kunna prestera måste vi återhämta oss. Ta sovmorgon. Lägg bort mobilen. Stäng av datorn. Påminn dig själv om att du måste må bra för att kunna prestera bra. Det vore väl synd som du gick miste om att sova ut på morgnarna bara för att få in några jobbtimmar innan barnen vaknar eller missade ett intressant samtalsämne på lunchen för att du sms:ade med en kollega.

Om det hjälper kan du påminna dig själv om att din chef inte heller vill att du kommer tillbaka från din semester lika trött som när du gick. För att förhindra detta har vi tagit fram några tips som hjälper dig att komma i ordning på jobbet, så att du kan gå på semester med gott samvete: 


Prioritera

Vad måste göras, och vad kan vänta? Allt som inte brinner i knutarna kan vänta tills du är tillbaka. Så länge du inte är en läkare handlar arbetet sällan om att rädda liv.

Rensa mejlen

Svara på alla lösa trådar och informera om att du kommer att vara på semester. Med lite framförhållning går det då att avhandla allt viktigt innan du försvinner, och du minimerar ouppklarade mejl i inkorgen.

Autosvar


Ett måste. Informera trevligt men bestämt om vilken period du är på semester och hänvisa till en kollega som istället kan hjälpa till.

Prata med dina kollegor


Ge en statusrapport och lämna över sådant som du behöver hjälp med. Skriv en lista och ge instruktioner om det behövs, då slipper de ringa dig och fråga.

Avsluta

Börja inte semestern med en gnagande oro över något du borde gjort. Om det är något du inte kan släppa är det bättre att du gör det, så att du kan njuta av din ledighet till fullo.


Vi fick en pratstund med Christian Hellberg, VD på Wintrgarden, ett mjukvarubolag som jobbar inom området ”talent relationship management”.

Du är VD och tvåbarnspappa, hur får du ihop det?

– Om man inte har barn kan man säkerligen utifrån sitt egna perspektiv fråga sig hur folk med både barn och karriär får ihop det, men man ska inte glömma att vi människor är väldigt anpassningsbara. Det är ett pussel, men det går.

Vad värdesätter du på en arbetsplats?

– Flexibilitet. Fasta tider, som vissa branscher eller arbetsplatser har hade varit väldigt svårt för mig att få ihop. Men det känns som att detta blir vanligare, företagen inser nyckeln till sin personals välmående. Jag vill ha tid till att göra saker utanför jobbet, det ger energi som jag sedan kan ta med mig tillbaka till arbetet.

Vad tror du är nyckeln till framgång?

– Något jag fått lära mig, vikten av är att frånkoppla sig själv från jobbet rent värdemässigt. Jag är inte en dålig människa bara för att det går dåligt på jobbet. Lyckas man distansera sig själv sover man bättre och är en trevligare person att ha och göra med. Stress ska inte vara konstant närvarande, men det här är något man kan behöva jobba aktivt med.

Vilka förutsättningar krävs för att vi ska må bra?

– Jag tror att det handlar om att individ-anpassa jobbet, alla är olika och mår bra och dåligt av olika saker. Som arbetsgivare måste man fundera på vad de optimala förutsättningarna är för en själv och ens anställda, båda parter måste vara lyhörda för vad som funkar och inte. Sen är det inte alla jobb som går att anpassa, det får man ha i åtanke när man tar ett jobb, eller när man anställer någon.

Wintrgarden


av: Linn Wiklund Wandrup