19 Nov 2009 kl: 00:00

Hit ska du resa i jul! Vagabond- redaktörens 5 bästa tips

Resemagasinet Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson är inget större julfreak. Så när jag ber om hans bästa restips för julhelgen får jag i stället han bästa tips för jul-nyårs-flykt ”med undantag för jul i NYC förstås”. Här är de:

1. Kapstaden, Sydafrika. Perfekt klimat, bra prisläge och mängder med kul saker att göra, från adrenalinfylld hajdykning till slappt barfotaliv på beachen. Bäst slipper du julstressen om du bor på någon mysig vingård, till exempel Kleinze Zalze i Stellenbosch.

2. Malaysia. När Thailand tar emot omkring 400 000 svenskar varje år tar Malaysia emot knappt 40 000. Landet är med andra ord ett bra och trevligt alternativ till Thailand, som är fullsmockat med svenskar under jul och nyår. Satsa på Kuala Lumpur i kombination med sköna öar, som till exempel Lankawi, Perhentians eller Tioman.

3. Namibia. Här undkommer du bjällerklangen, till förmån för världens största sanddyner, de unika ökenelefanterna och vita och svarta noshörningar. Detta är något av Afrikas Norrland och den ultimata flykten från allt och alla.

4. New York. Inte min favorit under jultid, men sannerligen en upplevelse av det färgglada slaget. För dig som älskar allt som hör julen till och lite till: julsånger, tomtar, lampor, julgranar, kommers… Om dollarn håller i sig så blir ju dessutom shoppingen hyfsat prisvärd.

5. Kuba. Sol, bad och jul i lagom avvägd blandning i ett spännande land. När jag var där så bjöds jag och min reskamrat in till att fira jul med en kubansk familj. Håll bara lite koll på de kubanska slangorden. Papaya är en vanlig efterrätt på julbordet, men säger du att det bjuds på papaya till efterrätt så kommer de skratta. Papaya betyder nämligen prostituerad.