20 Jan 2014 kl: 00:00

Historia med nytänkande hos Bonnier Books

RAKETERNA Bonnier Books Sverige är en plats där skilda världar möts. Louise Lindgren har utvecklats snabbt genom att ta del av en mångfacetterad företagsgrupp som tar vara på sina unga förmågor.

På Bonnier Books Sveriges kontor på Sveavägen samsas oljeporträtt av författare med glasväggar och modern inredning. Kombinationen av historiska anor och unga, växande verksamheter är en viktig anledning till att Louise Lindgren trivs. Efter att ha börjat som management trainee på Bonnier Books direkt efter studierna och arbetat med Bonniers internationella bokverksamheter jobbade hon under flera år med ekonomi i olika roller. År 2013 fick hon sin nuvarande roll som chef för verksamhetsstöd, direkt efter att ha kommit tillbaka från sin föräldraledighet.

 

Louise har en roll som innefattar många olika ansvarsområden. Hon är chef för verksamhetsstöd,  som innefattar koncerncontrolling, personalavdelning, IT-service och Facility. En vanlig dag kan bestå av allt från sammanställning av styrelsematerial, företagsledningsmöte och bokslut, till möten om lokalbehov. Friheten att själv forma arbetet bidrar till att Louise dagar blir omväxlande. Att Bonnier Books Sverige består av en mängd olika bolag och verksamheter gör arbetet extra varierat.

– Vår verksamhet består av allt från 13 bokförlag till ett flertal bokklubbar, Nordens största nätbokhandel Adlibris och Pocket Shop. Det är roligt att få jobba med så många olika områden och att ofta få sätta sig in i nya saker, samtidigt som det är en utmaning att förstå de olika bolagens behov.

 

Ambitionen att någon gång bli chef har länge funnits i bakhuvudet, men Louise konstaterar att hennes utveckling inom organisationen har gått snabbt.

– Jag tycker att Bonnier Books är en generös arbetsgivare. De tar hand om medarbetarna och är bra på att plocka upp förmågor och satsa på dem. Redan när jag kom hit som management trainee fick jag ta ett stort ansvar, och genom åren har jag fått ta del av en spännande utveckling där jag har lärt mig mycket genom att arbeta nära erfarna och kompetenta chefer och kolleger. Det var dessutom stimulerande att få återvända till en ny roll direkt efter min föräldraledighet, säger hon, och tillägger att företagsgruppens storlek med skiftande verksamheter betyder att det finns många olika arbetsuppgifter.

 

– Det finns möjlighet att byta mellan olika bolag och att jobba med allt från redaktionellt arbete till ekonomi, marknad och IT-frågor. Vi behöver alla möjliga sorters kompetenser i vår verksamhet.

 

Att arbeta inom en bokkoncern innebär att vistas i en kreativ miljö med författare i centrum och skapandet av betydelsefulla böcker. Det ger en både kul och spännande atmosfär, tycker Louise.

– Här finns mer att jobba med än framtagandet av den fysiska boken. Jag gillar själv att läsa, men det viktigaste tror jag är att ha ett intresse för själva processen, hur en bok blir till och allt runt omkring som också ska fungera. Det mest spännande med att jobba här tycker jag är att så många olika världar ryms i samma byggnad. Samtidigt som vi är ett ­gammalt familjeägt företag med en rik historia rymmer vi unga och drivna företag som exempelvis Adlibris, som har vuxit starkt de senaste åren. Här finns något för alla.

 

Louise Lindgren

Titel: Chef verksamhetsstöd.

Utbildning: Civilekonomprogrammet på Stockholms universitet, examen 2006. Ekonomistudier på City University Bratislava i Slovakien under ett och ett halvt år.

Det här önskar jag att jag hade vetat för tio år sedan: ”Hur viktig min Slovakienvistelse var för både min personliga utveckling och insikt i kulturella skillnader. Studierna är inte allt när man pluggar utomlands.”

 

Text: Lisa Eriksson