29 Jan 2010 kl: 00:00

Hetaste söka jobb-trenderna 2010

Med de social mediernas framfart är Facebook ett viktigt vapen i din jobbsökar-arsenal. Ditt jobbsökande kan till exempel få en skjuts av din Facebookprofil. Ivan Daza, grundare till Blatteförmedlingen, tycker att man ska ta tillvara på de nya sociala medierna och pushar för just Facebook.

– I slutet av året kommer 4 miljoner svenskar finnas på Facebook, använd dig av det. Arbetsgivarna kollar upp dig på internet så ta kontroll över din profil. Varför inte ha ditt CV på Facebook, och länka in din Twitter och blogg där?

– Dessutom finns risken att du ses som något från stenåldern om du inte har ett Facebookkonto, att du är en bakåtsträvare, varnar Ivan.

Facebook är alltså inte bara till för att socialisera och ”gilla” dina vänners statusmeddelanden. Även företag använder sig av det. Gröna Lund rekryterar i år 1200 jobb genom Facebook, där du själv kan nominera dig eller en vän som en perfekt kandidat till sommarjobbet.

– Vår grundidé var att ”bra människor känner bra människor” och kan hjälpa oss att hitta dessa, säger Anna Henricson som är projektledare för Gröna Lunds Facebookrekrytering. (facebook.com/jobbapagronan)

 

Ivan påpekar också att man inte ska sitta och vänta på ett jobb, utan skapa sitt eget.

– Till exempel är Facebook jättestort, men företagen har inte riktigt vaknat än. Om du är jätteduktig på att kommunicera i de här nya medierna – ring upp företag och föreslå att du ska hjälpa dem i den nya miljön.

Ivan menar att detta även gäller andra kunskaper eller egenskaper du har. Gör en inventering av dig själv och ta tag i de där idéerna som ploppar upp.

– Vet du hur många tyska turister som vill veta mer om Karlsson på taket? Du kanske kan erbjuda en guidad tur för dem i Stockholm?

Du behöver inte heller tänka inom Sveriges gränser. Ivan slår ett slag för att jobba i andra länder, speciellt om du kan ett mer ovanligt språk.

– Kolla Exportrådets lista med företag som finns utomlands och ring upp och föreslå något du kan hjälpa dem med.

 

I USA har en annan jobbtrend blossat upp. Frida Lindblom på MinKarriär ser fram emot att det nya arbetssättet ska komma till Sverige.

– ”Gigonomics” är det nya stora där. Med den rådande arbetsmarknaden har jobbsituationen blivit mer flytande. Människor jobbar med flera projekt och delar upp veckan mellan olika arbeten – projektledare på tisdag och onsdag medan man är författare resten av veckan. Det som är bra med detta är att du får erfarenhet från flera branscher och kan röra dig snabbare mellan dem.

 

Din checklista till att söka jobb 2010

1. Underskatta inte de sociala medierna – använd dem för att nätverka, hitta jobb och promota dig själv.

2. Skapa ditt eget jobb – tänk över vad du kan, kanske har du kunskaper som efterfrågas även om du inte hittar en platsannons för just det jobbet.

3. Våga utmana din gamla karriärbild. Gigonomics börjar bli stort i USA, att inte ha ett heltidsjobb utan att jobba med flera olika saker. Skriv på din roman på måndagen, var projektledare tisdag och onsdag och jobba som förskolelärare de två resterande dagarna.